Hirdetés 

A kormány mérlegeli, hogy a KATA-nál a fizetendő adó mértékét a minimálbérhez kössék – ezt Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára mondta a parlamentben, hozzátéve: “ez nem lenne ördögtől való”.

Már korábban beszámoltunk arról, hogy a kormány jövő januártól módosít a KATA-s szabályokon. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV kérdésére mondta el májusban egyik kormányinfón, hogy marad a KATA, de a visszaéléseket meg akarják szüntetni, Varga Mihály pénzügyminiszter azt erősítette meg, hogy az évben már nem nyúl a kormány a katához, de ha januártól változtatnak is a szabályokon, a “kisegzisztenciáknak”, fodrászoknak, kozmetikusoknak és más valóban egyéni vállalkozók számára biztosítják ezen adózási formát.

Parragh László, az Iparkamara elnöke pedig azt mondta kérdésünkre egy sajtótájékoztatón, hogy soha nem mondták, hogy adócsalóknak tartanák a KATA-sokat.

Most a parlamentben az interpellációs időszakban a DK-s Dávid Ferenc a tervezett módosításokról szerette volna megtudni a kormány konkrét szándékait, és azt is, hogy kikkel egyeztetnek.

“A kormány nem tétlenkedik”  

Tállai András pénzügyi államtitkár azt válaszolta az ellenzéki képviselőnek, hogy a törvényjavaslat részleteit akkor ismerhetik majd meg, ha az az Országgyűlés elé kerül. Még meg kell tárgyalni a kormánynak, aztán nyújtják be a javaslatot – mondta. “Ez nem azt jelenti, hogy a Pénzügyminisztérium vagy a kormány tétlenkedik” – tette hozzá.

Aztán Tállai András annyit árult el, hogy legutóbb a szakmai kamarák, könyvelők, adótanácsadók is részt vettek az egyeztetésen. Egyetértettek azzal, hogy “a KATA sikertörténetté vált, és ennek az eredményeit meg kell őrizni. Aztán odaszúrt a DK-nak azzal, hogy amikor meg kellett szavazni a KATA-t, nem szavazták meg a DK-sok. Az államtitkár azt sorolta, hogy a KATA esetében már az alacsony az adminisztráció, szélesítették az addig nem szereplő tevékenységekkel is az adózási formát, és méltányos az adóteher.

A célról Tállai András azt mondta: azokat a vállalkozásokat kívánják előnybe részesíteni, akik a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó terméket értékesítenek. Ezek az egyéni vállalkozók kapjanak lehetőséget, hogy változatlanul csekély legyen a közteherviselési kötelezettség adminisztrációja – méltányos mértékü tételes adó megfizetésével.


Tállai András felvázolta a terveket (Fotó: Index)
Az 5 százalék távol áll az indokoltan elvárhatótól

A tanácskozáson arról sem volt vita, hogy a jelenlegi adómérték – ami öszesen 5 százalék -, “távol áll az indokoltan elvárhatótól”. De ez abban a tekintetben is problémákat okozhat, hogy az érintetteknek alacsony nyugdíjat jelent majd, “és neadjisten tartós betegség esetén táppénz tekintetében is hátrányokat jelent” – mondta.

Tállai András ugyanakkor hangsúlyozta:

Természetesen nem ördögtől való, hogy az ellátási alap emeléséről való gondoskodásról is tárgyaljunk”. Az államtitkár azt mondta: az sem ördögtől való, hogy ez a mindenkori minimálbérhez legyen kötve.

Megerősítette válaszában, hogy a KATA megreformálásán a kormány és a szakmai szervezetek “gondolkodnak”, egyeztetnek, “nemsokára az Országgyűlés elé fog kerülni a törvényjavaslat.

Dávid Ferenc nem fogadta el a választ, mert nem hangzottak el konkrétumok sem hogy pontosan mikortól vezetik be, azaz az időpontjáról, sem a módosításokról.

Jelenleg körülbelül 430 ezer kisadózó  választja a vállalkozások tételes adóját, az esetleges szigorítás pedig 20-30 százalékukat érintheti, becslések szerint ez akár 100 ezer adóalanyt is jelenthet.

ATV

kiemelt kép. MTI


Hirdetés