Hirdetés 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a nyugdíjasokat rendkívül hátrányosan érinti az infláció, a nyugdíjas fogyasztói kosár elképesztő mértékben drágult, jelentősen emelkedett a gyógyszerek és az élelmiszer ára is – írta meg a Blikk.

Amióta külön mérik a nyugdíjasokat sújtó drágulást, a KSH még sosem találkozott ilyen magas adattal – derül ki a Világgazdaság cikkéből. Azt írják: a nyugdíjas fogyasztóiár-index 113,8 százalék volt a tavalyi év azonos időszakához képest, ez pedig rekordnak számít a statisztika történetében.


A nyugdíjas fogyasztóiár-indexet azért számítják külön, mert a nyugdíjasok és az aktív korúak fogyasztási szerkezete – azaz hogy mire költenek – eltér egymástól. Így például a nyugdíjas kosárban nem veszik figyelembe a gyereknevelés, iskoláztatás, vagy éppen óvodai-bölcsődei étkeztetés költségeit, másokat viszont súlyozottabban

így például a gyógyszerek árának alakulását. De magasabb arányban veszik figyelembe a háztartási energia árának drágulását is, úgyhogy várhatóan még nincs vége a mutató romlásának

– a rezsicsökkentés részleges eltörlése miatti áremelkedés ugyanis a lakosságnál még nem is jelentkezett.

Mindez várhatóan azt jelenti, hogy idén novemberben szinte biztosan várható újabb nyugdíjemelési korrekció, a törvény ugyanis ezt az inflációhoz köti. A téli pluszpénz mértéke szeptemberben válhat ismertté.

Blikk


Hirdetés