Hirdetés 

Az iskolakezdés már sok olyan szülőnek is anyagi terhet jelent, akiknek eddig nem okozott gondot, hogy beszerezzék mindazt, amire a gyerekeknek szüksége lesz a tanévben. Tavalyhoz képest a papír ára ötven, míg a többi tanszer 20-40 százalékkal lett drágább. A Fókusz riportjában annak járt utána, hogy miről kell lemondania egy családnak ahhoz, hogy kellőképpen felszerelve induljon a tanév.

Idén jóval több dolguk van az alapítványoknak, amikor a beiskolázáshoz gyűjtenek: az infláció még az utolsó szem radírra is hatással van. Idén már olyan szülők is sorba állnak az alapítványok iskolai kezdőcsomagjaiért, akik korábban gond nélkül megvették az iskolai felszerelést a boltokban.

„Sokkal több olyan család jelentkezik, ahol mindkét szülő dolgozik. Ami legtöbbször elhangzik, hogy el kell dönteni, hogy most eszünk vagy iskolafelszerelést veszünk, nem mindegy. Nagyon sokan élnek albérletben, minimálbérből, hiába keresnek ketten. Szerintem, ahol egy gyerek van, ott is nagyon nehéz” – mondta a Fókusznak a családok helyzetéről, Szomolyányi Tímea, a Tündérpakk Alapítvány alapítója.

A Fókusz Érden látogatta meg Erdei Ágnest, aki egyedül neveli négy fiát. Az asszonynak hasnyálmirigy gyulladása van évek óta, egy kilónál többet nem emelhet, így munkát sem kap.

Tavaly 110-120 ezer forint volt a négy gyerek 

– mondja a négygyerekes édesanya, aki szerint idén akár a duplájába is kerülhet az iskolakezdés. Ágiék idén az ökumenikus segélyszervezettől kapták a tanfelszerelést. Legyen szó ceruzáról, füzetről vagy egy apró radírról, a gyerekek minden darabnak örültek.

„Ilyenkor a családoknál nagyon sok költés összesűrűsödik, a hátrányos helyzetű családoknál pedig nagyon rossz folyamatokat indíthat el: eladósodást, hogy kölcsönöket vesznek fel, nem fizetik be a számlákat, nem váltják ki a gyógyszereket” – mondta Gáncs Kristóf, az ökumenikus segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

Ha valaki mindent be szeretne szerezni, nem elég a segélyszervezetek támogatása, keményen kell ahhoz spórolni, hogy a gyerekeknek mindenük meglegyen az iskolakezdésre. A négygyerekes Ági például az ételen is spórol: a maradék pörköltből gulyáslevest főz és szinte egész évben próbálja beszerezni az iskolakezdéshez szükséges akciós dolgokat.
kiemelt kép: Shutterstock
EZ IS ÉRDEKES!

Minden szülő ezen aggódik most: rengeteg iskola állna át online oktatásra az elszálló rezsidíjak miatt

 

/p>