Hirdetés 

India déli és dél-keleti részén egy eddig ismeretlen náthavírus kezdett terjedni, ami szinte csak és kizárólag 5 év alatti gyermekeket támad meg.

Mivel a kórokozó az egész testen piros és fájdalmas, gyakran ökölnagyságú hólyagokat okoz, a tudósok paradicsomnáthának nevezték el. Noha a fertőzés nem halálos, a szakemberek kiemelt figyelemmel követik a vírust, mivel az eddig összegyűjtött adatok alapján rendkívül gyorsan és könnyedén terjed az emberek között – írja a ABC ausztrál nemzeti műsorszolgáltató.

Egy, a Lancet orvosi szakfolyóiratban megjelent cikk szerint nyolcvankettő, 5 év alatti gyermek esetében regisztráltak július 26-ig a paradicsomnátháért felelős vírust Kerala államban. Az azóta eltelt időben viszont a betegség további két államban (Tamil Nadu, Odisha) is megjelent, a fertőzöttek száma pedig 92-vel növekedett.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a vírus által okozott fertőzés magától elmúlik. Viszont nem igazán tudjuk, mi történne, ha például egy legyengült immunrendszerű ember kapná el, ezért jobb az óvatosság

– fogalmazott Vasso Apostolopoulos professzor, a Victoria Egyetem immunológiai és transzlációs csoportvezetője, aki szerint a tünetek megjelenésétől számított 5-7 napig izolálni kell a betegeket, mivel fertőzés rendkívül gyorsan terjed.

A piros hólyagoktól eltekintve a paradicsomnáthában szenvedő gyermekeknél megfigyelt elsődleges tünetek közé tartozik még a magas láz, a kiütések és az erős ízületi fájdalom. Más vírusfertőzésekhez hasonlóan a további tünetek közé sorolható a fáradtság, hányinger, hányás, hasmenés, láz, kiszáradás, ízületi duzzanat és a testfájdalmak is.

Az indiai orvosok szerint a paradicsomnátha diagnosztizálása nehéz, mert tünetei nagyon hasonlítanak a koronavírus, valamint a chikungunya- és a dengue-láz tüneteihez. Ez utóbbi kettő az esős évszakban gyakori Indiában, és szúnyogok terjesztik.

Ripost

kiemelt kép: Getty Images

EZ IS ÉRDEKES!

A virológus szerint a majomhímlőből nem lesz világjárvány


Hirdetés