Hirdetés 

A világ vezető politikusai mind megemlékeztek a Szovjetunió utolsó vezetőjéről.

Életének 92. évében meghalt Mihail Gorbacsov.  Halála után számos nemzetközi vezető fejezte ki kedd éjjel és szerda hajnalban részvétét, és emlékezett meg a Szovjetunió első és egyben utolsó elnökéről.

Vlagyimir Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök legmélyebb részvétéről biztosította az elhunyt családját. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő elmondta, hogy az elnök szerdán részvéttáviratot küld Gorbacsov hozzátartozóinak.

Joe Biden

Joe Biden szerint Gorbacsov a könyörtelen politikai elnyomás évtizedei után a demokratikus reformok útjára lépett.

Úgy hitte, hogy a glasznoszty és a peresztrojka nemcsak jelszavak, hanem az előrevezető utat jelentik a Szovjetunióban élők számára az elszigeteltség és a nélkülözés hosszú évei után

– mondta az amerikai elnök, aki szerint Gorbacsov biztonságosabb világot teremtett, és nagyobb szabadságot biztosított emberek millióinak.

Boris Johnson

A leköszönő brit miniszterelnök rámutatott, hogy Putyin ukrajnai agressziójának idején Gorbacsovnak a szovjet társadalom megnyitása iránti fáradhatatlan elkötelezettsége mindannyiunk számára példaértékű.

Emmanuel Marcon

A francia elnök a béke embereként jellemezte az elhunyt politikust, akinek döntései megnyitották a szabadság útját az oroszok előtt. Szerinte Gorbacsov Európa békéje iránti elkötelezettsége megváltoztatta közös történelmünket.

Ursula von der Leyen

Az Európai Bizottság elnöke olyan vezetőként írta le Gorbacsovot, akiben megbíztak, és akit tiszteltek. Emlékeztetett, hogy a politikus kulcsszerepet játszott a hidegháború lezárásában és a vasfüggöny felszámolásában.

Megnyitotta az utat a szabad Európa előtt. Örökségét nem fogjuk elfelejteni

– mondta von der Leyen.

António Guterres

Az ENSZ főtitkára szerint Gorbacsov megváltoztatta a történelem irányát, és mindenkinél többet tett a hidegháború békés lezárásáért, miközben a tárgyalás, a reform, a transzparencia és a lefegyverzés útját követte.

rtl.hu

kiemelt kép: AFP

EZ IS ÉRDEKES!

Döbbenet: Kifogyott a benzinjük, ezért halt meg a sztárzenész és felesége

/p>

Discover more from Reflektoronline

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading