Hirdetés 

A Forbes magazin összeszedte a legértékesebb magyar családi vállalkozások listáját.

Kétbillió-hatszázmilliárd forint: nagyjából ennyit ér összesen a huszonöt legértékesebb magyar családi cég a Forbes idei listáján.

A leggazdagabb magyar vállalkozó cégcsoportjának értéke lecsúszott a lista éléről, bár az ezüst is szépen csillog különösen , ha az értékét nézzük. 

1. MPF Holding
Becsült érték: 401,9 milliárd forint // Család: Felcsuti család

Másodszor került családi listánk élére Felcsuti Zsolt cégcsoportja, legutóbb, 2018-ban euróban számolva még jelentősen kisebb (nagyjából 490 millió eurós) becsült értékkel volt a legértékesebb hazai családi vállalkozás. A főleg géptartozékgyártásáról, csiszolószerszámairól, hűtő- és fűtőkészülékeiről, valamint ipari alkatrészeiről ismert csoport nagy lendületet vett az elmúlt években, elsősorban azért, mert új piacokra lépett be.

Az elmúlt két évben belevágott a radiátorgyártásba és az automatizálástechnikába, csiszolószerszámait pedig már ipari szereplők is vásárolják.

Ennek köszönhetően az MPF Holding nagyot nőtt, értéke ma már több mint egymilliárd euró (a cégcsoport euróban készíti el beszámolóit).

2. Mészáros csoport*
Becsült érték: 355,7 milliárd forint // Család: Mészáros család

*Opus Global, Opus Tigáz, Opus Titász, Talentis Group, Talentis Agro, Fejér B. Á. L., Mészáros Építőipari Holding, Mészáros és Mészáros Zrt.

Tovább hízott Mészáros Lőrinc és családjának csoportja, pontosan százmilliárd forinttal növelte értékét egy év alatt. Jelentősen csökkent az Opus Global részvényeinek ára (a tavaly augusztus elejei 236,5 forinthoz képest idén augusztus 1-én 152,6 forintot értek), a tőzsdei cég azonban a csoport becsült értékének mindössze harminc százalékát teszi ki – a többi érdekeltség értéke pedig bőven visszahozza az Opus közel hatvanmilliárdos esését. Az ipari termelési vállalatok (Mészáros Építőipari Holding Zrt., Mészáros és Mészáros Zrt., R-Kord Kft., Fejér B. Á. L. Zrt.) mind növelték értéküket 2020-ról 2021-re, mint ahogy a mezőgazdasági-élelmiszeripari Talentis Agro és a tőzsdén kívüli érdekeltségeket összefogó Talentis Group is.

A Mészáros csoport tagjainak növekedése persze továbbra is szoros összefüggésben van az elnyert közbeszerzésekkel. A Menedzsment Fórum számításai alapján 2021-ben összesen több mint 720 milliárd forint értékű közbeszerzésen lett befutó Mészáros Lőrinc valamelyik (nem feltétlenül családi kézben lévő) cége, ez másfélszer annyi, mint 2020-ban.

3. Kafijat csoport*
Becsült érték: 298,6 milliárd forint // Család: Rahimkulov testvérek

*Kafijat Zrt., MGTR Alliance Kft.

Az orosz születésű, de magyar állampolgársággal is rendelkező Rahimkulov testvérpár rengeteget bukott befektetésein az orosz–ukrán háborúval – részben tőzsdei kitettségük révén, de van érdekeltségük az orosz olaj- és bányaiparban, valamint bankokban is. Ezektől édesapjuk, az Oroszországban élő Megdet Rahimkulov erős politikai kapcsolatai miatt – a pénzügyi beszámolóikból kiolvasható részletek alapján – a veszteségek ellenére sem váltak meg. Augusztusban aztán öt százalék alá csökkent az érdekeltségükbe tartozó részvényesi csoport tulajdonrésze az OTP-ben, ennek következményei azonban majd csak a most futó üzleti év beszámolójából derülnek ki.

5. Gránit Pólus csoport
Becsült érték: 160,2 milliárd forint // Család: Demján Sándor örökösei

Noha kívülről passzívnak látszik, a hazai ingatlanfejlesztésben még ma is megkerülhetetlen a Demján Sándor alapította csoport. Övék az ország egyik legnagyobb magántulajdonban lévő ingatlanportfóliója, ebből a legjelentősebb a Westend épületegyüttese, amit huszonkét éve menedzselnek. Szintén hosszú ideje, tizenhat éve üzemeltetik a Müpát, a csoport legnagyobb ígérete pedig a Westendtől északra lévő, a Central Park projektnek helyet adó Westend 2 nevű fejlesztési telek.

Az egykori alapító két konkrét tervet hagyott örökül: a Central Parkot, illetve a Westend tőzsdére vitelét.

Utóbbi időpontja jelenleg a tulajdonosok döntésén múlik, a Central Park terve viszont egyelőre csak papíron halad.

Forbes

kiemelt kép: MTI

EZ IS ÉRDEKES!

Őt is elérte a válság: Mészáros Lőrinc pizzériája is kénytelen emelni a házhozszállítási díjakat


Hirdetés