Hirdetés 

Jövő héttől lesz elérhető az az új típusú Pfizer-vakcina, amelyet specifikusan az omikron-variáns ellen fejlesztettek ki. A vakcina felvételének tudnivalóiról Rusvai Miklós állatorvos, virológus elmondta: ez a dózis csak emlékeztető oltásként alkalmazható.

Elsősorban az idősek és az idősotthonok lakói számára ajánlott annak az omikron elleni vakcinának a felvétele, amelyet jövő héttől lehet felvenni Magyarországon. Erről Rusvai Miklós állatorvos, virológus beszélt a Hír TV Napi Aktuális című műsorában.

A szakember elmondta, hogy az emlékeztető oltás felvétele a krónikus betegségben szenvedők (magas vérnyomás, cukorbetegség), a krónikus keringési problémákkal küzdők, a légúti allergiában szenvedők, az erős dohányosok, valamint a daganatterápiában részesülők számára is ajánlott.

Rusvai Miklós arról is beszélt, hogy ez az oltás kizárólag emlékeztető oltásként alkalmazható, így azok, akik eddig egy oltást sem vettek fel, azok nem oltathatják magukat ezzel a vakcinával.

Bízom abban, hogy a vakcinaellenesek nem most állnak majd oltósorba. Ha mégis így tesznek, akkor előbb a régi, hagyományos vakcina két adagját kell megkapniuk, és csak jó pár hónap múlva kaphatják meg ezt az omikron-specifikus vakcinát

– jegyezte meg.

A szakember októberre egy markáns esetszám-emelkedést vár, ami elsősorban a friss fertőzöttek számában fog meglátszani.

Index

kiemelt kép: ATV

EZ IS ÉRDEKES!

Itt a meglepetés: uniós ársapka lesz az áramra?


Hirdetés