Hirdetés 

Gáspár Győző a jövőben teljesen más arcát akarja megmutatni az egész országnak. Az Indexnek adott interjújában meglepő céljai mellett a bulvár álságos oldaláról is beszél.

Gáspár Győző 2000-ben a Romantic együttessel robbant be a köztudatba. Kilenc év alatt a formációnak tizenegy lemeze jelent meg, majd 2009-ben a Romantic gyakorlatilag megszűnt. Vagy mégsem?

A Romanticnak nincs vége, továbbra is nagyon sok a megkeresésünk, de nyilván már nem olyan gyakran kerülünk színpadra, mint korábban. Persze a legnagyobb fesztiválokon ott vagyunk még mindig, de próbálunk mind a hárman mást is adni az embereknek, mint a zenénk. Katinka és Zsuzsi tanít, gyerekeket segít, én pedig egy ideje azon dolgozom, hogy valamit a jövőben majd én is visszaadjak az országnak azért a sok-sok szeretetért, amit kaptam eddig tőlük. Ez az elhatározás nem új, több éve keresem a lehetőséget, hogy mást is vállaljak, mint amit eddig tettem.

Győzike megszületik

Az együttes jelen van a rádiókban is?

Ma egy rádióba bekerülni baromira nehéz, és leginkább csak akkor sikerülhet, ha valakinek a valakije vagy. Más formákban is meg kell próbálni eljutni a hallgatókhoz. De ezt csak nagyon hosszú évek alatt, gyakorlatilag két évtized alatt tanultam meg. Amikor 1999-ben az egyszerű vidéki cigánygyerek betört a televízióba a lányokkal együtt, az hatalmas dolog volt. 2000-ben már mi lettünk az év felfedezettjei a TV2-nél. Folyamatosan jöttek a hazai és határon túli megkeresések, egyértelműen sikeresek voltunk. Aztán az RTL Klub megkeresett a Győzike show ötletével.

Azonnal igent mondott?

Először kaptam egy dvd-t, az Osbourne-show volt rajta. Megnéztem kétszer egymás után és egyszerűen nem értettem mindazt, amit láttam. Aztán mikor elkezdtük forgatni az adásokat, rögtön a helyére került a fejemben minden. Az emberek imádták nézni, és mi megszolgáltuk a bizalmat, messze többet adtunk a csatornának, amit ők még csak remélni is mertek tőle. Természetesen én is hálás voltam a lehetőségért, mert kiderült, hogy a zene mellett szórakoztatni is tudok, sőt, ekkor lettem az a karakter, aki további 20 éven át meg tudott maradni a médiában.

AZ ORSZÁG SZEMÉBEN ÉN LETTEM GYŐZIKE, ÉS MOST, AZ ELMÚLT NÉHÁNY ÉVBEN SZEMBESÜLÖK LEGINKÁBB AZZAL, HOGY MENNYIRE NEHÉZ EBBŐL KISZABADULNI ÉS VALÓDI ÉRTÉKTEREMTŐ FELADATOK FELÉ FORDULNI.

Szeretnék a jövőben Gáspár Győző is lenni végre újra, az az ember, akinek tisztességes szakmája van, érzelmei, új céljai, nehézségei, kudarcai, belső vívódásai és komoly tervei is. Mint minden embernek. Három életre elég életet éltem meg már eddig is, nagyon sok mindent láttam, nagyon sok mindenen keresztülmentem, és talán mostanra ülepedett le bennem ez a rengeteg inger, tapasztalás, megélés.


Bulvárforradalom

Mit szeretne elérni Gáspár Győző? Még mielőtt beszélgetni kezdtünk volna, elhangzott a bulvárforradalom kifejezés, ami nagyon radikálisan hangzik. Mit ért pontosan ez alatt?

Meg kell újulnia a bulvárnak. Meg az egész celebvilágnak, celeb-univerzumnak is meg kell változnia. Több mint húsz éve vagyok a része annak, amit a mostani bulvárvilág jelent. Láttam, hogy hogyan alakult ki, hogyan erősödött meg, milyen érdekeket szolgált ki. Nagyon sokak gazdagságát hozta el, és nagyon sokan voltak azok is, akiket csúnyán kihasznált, átvert, becsapott.

NÁLAM JOBBAN KEVESEN ISMERIK EZT A KÖZEGET, ÉS TALÁN PONT EZÉRT KELL AZOK KÖZÖTT IS AZ ELSŐK EGYIKÉNEK LENNEM, AKIK KIMONDJÁK VÉGRE, HOGY EZEN VÁLTOZTATNI KELLENE. A MINDENNAPI EMBER LELKESEN FALJA, HABZSOLJA A BULVÁRT, MIKÖZBEN LÁTVÁNYOSAN UNDORODIK TŐLE, ÉS ÉRTÉKTELENNEK TARTJA. 

Szeretném elérni, hogy továbbra is akarják az emberek a bulvárt, de immár értékeket is lehessen kínálni nekik. És akkor a látványos elutasítás is kevésbé lesz talán jellemző, miközben pedig tényleg nagykanállal mernek belőle az emberek addig, amíg világ a világ, mert a szórakozásukhoz ma már ez is hozzátartozik.

A forradalom lehet, hogy erős szónak tűnik, de igenis kell a változás. Az embereket nem lehet tovább csakis baromságokkal traktálni. Sőt. Lassan már becsapni sem hagyják magukat, egyre többen kapcsolnak el, amikor a tehetségkutatóban előre megrendezett balhék vannak, és érdekes módon pont a nézőknek lesz szégyenérzetük emiatt. Nekik ciki ma már az, amit látnak.

Az emberek többsége – ha bevallja, ha nem – fogékony a bulvárra. Sokan szeretnek elborzadni, irigykedni. Hogy lehet ezt úgy megjeleníteni, hogy teret kapjanak ebben a közegben a valódi értékek?

A bulvár ereje leginkább abban van, hogy képes nagyon széles rétegeket és könnyen elérni. És ez egy nagyon fontos dolog. Az információ, a történés, a valamiről való hír eljuttatása most a leggyorsabb és a legszélesebb körű a világban. A közösségi média pontosan ezt biztosítja. Az a nagy kérdés, hogy ezek a hírek, történések és információk mit jelentenek, mit adnak a világnak. És ha felelősséget is fel lehet velük vállalni, meg a társadalomra is pozitív hatást tudnak gyakorolni, akkor az már mindjárt értékesebb, mint előtte.

Ha csak a hülyeség, a szenzációkeresés, meg a botrány teszi ki a bulvárt, akkor az emberek csak azzal találkoznak. Ha ezek mellett megjelennek komolyabb, felelősebb dolgok is, akkor tettünk érte, hogy változzanak a dolgok. De mondok egy nagyon egyszerű példát. A covidban tavaly és tavalyelőtt a bulvár leginkább azt kereste, hogy hányan haltak meg, melyik celeb nem oltja be magát, vagy hogy azt szántszándékkal fejlesztették ki, azért, hogy chipet ültessenek vele az emberekbe. Mert a bulvárnak ez kellett.

De a széles és azonnali, gyors elérés arra is jó lett volna, hogy az emberek valós információt kapjanak arról, hogy miért fontos a megelőzés, a karantén, vagy, hogy az összeesküvés-elméleteknek nem szabad felülni. Erre azonban rá kell venni, sőt, rá kell szorítani a bulvárt formáló szereplőket. Fel sem fogják a kreatív producerek, hogy mekkora felelősség, amit csinálnak, sokuk még le is nézi az átlagos nézőt, miközben meg belőle él. Az egyszerű emberből, akik bekapcsolják a tévét és azt nézik, amit éppen ő nagy büszkén kitalált és az emberek elé tesz. Okos emberek a kreatívok, de a tudásuk a jövőben több értéket is teremthetne vagy közvetíthetne.

Egy őszinte pillanat

Évekig abból kovácsolt tőkét, hogy egy egész országgal elhitette, Győzike a buta cigány. Hogy lehet ebből húsz év után kitörni?

48 éves lettem idén, és elég volt ebből a szerepből. Elegem lett abból, hogy előre megírt forgatókönyv szerint kellett bohócot csinálnom magamból és az egész családból. De én vállaltam. Mint ahogyan azt is, hogy megpróbálok úgy a bulvár és a média része maradni, hogy közben értékeket is teremtek. Nagyon fontos megosztanom, hogy amíg én sokaknak még mindig a buta, de szerethető cigányfiú vagyok, addig Bea nagyon komoly munkát tett abba, hogy ma már tízezreket segít a konyhában és az étkezési szokások megújításában.

Ugyanígy ki kell emelni, hogy Evelin és Virág is valódi értékeket teremtenek önállóan is, azaz anélkül, hogy az apjuk bohóckodása mentén élnék az életüket. Evelin kitűnő tanuló, intelligens, tájékozott, nyelveket beszélő, és nagyon sok ambíció van benne. Virágot érdekli a gasztronómia, és nem is tanulhatná jobb helyen, mint a Gundelnél. Ezek fontos tények, és azt mutatják meg nekem minden egyes nap, hogy a családom már évek óta eltökélt abban, hogy önállóan is értékes legyen. És bár én vagyok a családfő, a nevemhez volt köthető minden, rá jönnöm arra, hogy itt bizony én megyek őutánuk, és én érkezem meg legutoljára oda, hogy másfajta értékeket is teremtsek, mint eddig.

Irigyeljük a celebeket?

Ez az első fontos dolog, amit tisztázni kell. A celebekről, ismert emberekről sokan hiszik azt, hogy minden az ölükbe hullik. De ez nem így van. És nyilván könnyebb egy tévéműsorban szerepelni, mint egy gyárban három műszakban dolgozni, de közben higgye el mindenki, hogy nagyon sok árnyoldala is van a sztárságnak. Nagyon kevesen bírják ki anélkül, hogy ne legyen valamilyen pszichés betegségük, vagy ne torzuljon az énképük, vagy a világlátásuk.

Sokan nem tudják, milyen könyöklés és konkurenciaharc megy, nemcsak a tévécsatornák, hanem a celebek között is. És ez tönkre teszi sokak párkapcsolatát is. Beával gyakorlatilag az utolsó olyan sztárpár vagyunk Kordáék mellett, akik legalább két évtizede együtt vannak és közösen is tervezik a jövőt. Ez azt gondolom, ez igenis egyfajta érdemi teljesítmény.

Miközben senki előtt nem titkolom, hogy rendszeresen kell lelki-mentális tanácsadó, igazi szakember nekem is, mert ennyi mindent nagyon nehéz elviselni hosszú időn keresztül egészségesen. És amikor én a változást keresem, akkor azt is remélem, hogy úgy tudok elsőként én megváltozni, hogy új dolgokat is lássak, megértsek a világban és a világból. Ha ez így lesz, akkor megérte azon elsők között lennem, akik változni és változtatni akarnak.


Hirdetés 

Nemrég részt vett a Békemeneten, ezzel nyíltan is vállalta a pártszimpátiáját.

Azt az eddigi életem során már megtanultam, hogy minden politika. Vagy, hogy mindenből lehet politikát csinálni. És azt lehet valami ellen és valamit támogatva is felhasználva. A Békemeneten azért vettem részt, mert demonstrálni akartam, hogy az emberek éljenek békében egymás mellett. Még a családom sem tudta, hogy elmegyek. Otthon azt mondtam Beának, hogy az edzés után még maradok kardiózni a teremben. Anyósom hívta fel a feleségemet, hogy azonnal kapcsolja be a tévét, mert ott vagyok a menetben.

Úgy gondolom, mindenkinek az alapvető joga, hogy eldöntse, mit akar támogatni. Akkor, amikor egy olyan bulvárszereplő, mint én, elmondja, hogy mit gondol egy kormányról és annak a munkájáról, akkor valahogy ezt az alapvető jogot, ami mindenkinek jár, azt sokan el szeretnék venni, de legalábbis elvitatni az ismert szereplőktől.

HOGY ŐK NE ÁLLJANAK ODA EGYIK OLDAL MELLÉ SE. VAGY HA VAN IS POLITIKAI VÉLEMÉNYE, AZT NE TEGYE KÖZSZEMLÉRE. ÉN VISZONT AZT GONDOLOM, HOGY EZ SENKITŐL SEM VEHETŐ EL. SEM AZ, HOGY ODAÁLLJON VALAMI MELLÉ, SEM AZ, HOGY AZT NYILVÁNOSAN FEL IS VÁLLALJA.

Az, hogy nekem a Fidesz politikája szimpatikus, azt a baráti környezetem régóta tudja. Azok is, akik a baloldalra szavaznak. De főleg egy olyan megyében, mint Nógrád, ahol csakis az elmúlt 10 év hozott végre változást és reményt az embereknek, ott igenis be kell végre látni, hogy a segítséget, a támogatást attól kell elfogadni, aki adja, főleg, ha a másik oldal gyakorlatilag semmilyen épkézláb javaslatot nem kínált. A Fidesz megszolgálta, hogy rájuk szavazzak, mint ahogyan nagyon sok más észak-magyarországi településen is a romák jó szívvel tették ezt. Sok helyen járok, nekem ezt bátran elhihetik. Az, hogy időközben beléptem a Fideszbe, az elsősorban annak szól, hogy tanulni szeretnék. Megismerni ezt a közeget, vállalni azt, hogy akár még változtatok is a saját harsányságomon, de közben tenni azért, hogy fontos dolgok a bulvárnak köszönhetően sok emberhez eljutva, illetve azokról folyamatosan beszélve segítsék a társadalmi változásokat is.

Index

EZ IS ÉRDEKES!

Desperado Réka: Megpróbálják ellehetetleníteni a munkánkat

 


Hirdetés