Hirdetés 

Ahogy az idő egyre hidegebbre fordul, sokan elkezdik fontolóra venni a fűtés elindítását, de az energiaárak növekedésével idén télen ez komoly problémát jelenhet, és a legtöbben azon gondolkodnak, hogy tudnák úgy melegen tartani az otthonukat, hogy közben a számlák se növekedjenek túlságosan.

Van azonban néhány lehetséges módszer, amivel akkor is melegen tarthatjuk magunkat, ha nem indítjuk el a fűtést. A szakemberek azt is elárulták, mennyi az ideális hőmérséklet a lakásban télen.

Válassz flanel vagy gyapjú ágyneműt

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy csökkentsük a hidegérzetünket, különösen éjszaka, ha melegebb ágyneműt választunk. A két legjobb lehetőség a flanel és a gyapjú, mivel ezek a vastagabb anyagok hatékonyan szigetelnek.

Ráadásul amellett, hogy kényelmesek, nem is kerülnek sokba, így tökéletes megoldást jelenthetnek télire.

Próbálkozz elektromos vagy súlyozott takaróval

Az elektromos vagy súlyozott takarók nagyszerű befektetést jelentenek, hogy télen költséghatékony módon melegen tartsuk magunkat még egy hűvösebb szobában is. Ezek használata lényegesen olcsóbb lehet, mint a központi fűtés.

Egy súlyozott paplan folyamatos nyomással nehezedik a testedre, ezzel segítve az ellazulást és kikapcsolódást. Az elektromos takarók közül pedig sok programozható, így beállíthatod, hogy csak egy-két órán át melegítsen, amíg bemelegszel.


Vásárolj melegebb paplant

Amikor téli ágyneműt választunk, legjobb, ha olyan paplant keresünk, ami melegen tart, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a legvastagabb modellt kell választanunk.

Ehelyett érdemes olyan takarót vásárolni, ami elég meleg a téli éjszakákon, de nem túl meleg az enyhébb estéken sem.

Ezzel egyúttal azt is elkerülhetjük, hogy tavasszal másik paplant kelljen vásárolnunk. A paplanok melegségét az úgynevezett Tog számmal mérik. A Tog szám egy európai hőszabályozási mértékegység, és minél magasabb ez a szám, annál melegebb az adott ágynemű.

A paplanok Tog száma 2,5 és 15 közötti tartományba esik, tehát a 10,5 és 12,5 besorolású paplanok már elég melegek lehetnek télire.

Válassz kényelmes pizsamát

Az ágynemű mellett a kényelmes és meleg pizsama is elengedhetetlen. Ha olyan pizsamát választasz, ami megfelelően szigetel és melegen tart, az sokat segíthet a téli hónapokban. A legideálisabb választás a gyapjúpizsama, de a vastag fürdőköpenyek, pulóverek és pokrócok is jól jöhetnek.

Ha rossz a keringésed, vagy egyszerűen csak gyakran azt tapasztalod, hogy éjszakánként kidugod a lábadat a paplan alól, akkor nem árt néhány pár vastagabb zoknit is beszerezned.

Győződj meg róla, hogy minden ablak jól zárjon a lakásban

Ellenőrizd, hogy nincsenek repedések, szivárgások az ablakok körül, mivel ez huzatot vagy kellemetlen páralecsapódást okozhat.

Ha találsz olyan réseket, ahol bejuthat a hideg kinti levegő, szilikon alapú tömítőanyagokkal te magad is szigetelheted azokat. Ellenőrizz minden ablakot alaposan az egész lakásban. Egy másik szuper megoldás, ha buborékfóliával takarod le az ablakokat.


Hirdetés 

Rendezd át a bútorokat

A bútorok elrendezése is hozzájárul ahhoz, hogy egy szoba melegebb vagy éppen hidegebb legyen. Figyelj arra, hogy az ágy minél távolabb legyen az ablakoktól és az ajtótól, hogy ne érjen a huzat éjszakánként.

Ugyanakkor próbáld minél közelebb helyezni az ágyat a fűtőtesthez, de ne közvetlenül eléje, mert ezzel megakadályozod a meleg levegő keringését a szobában.

kiemelt kép: Getty Images
EZ IS ÉRDEKES!

Már nem titok: Ő az a sztár, aki elszerette Csonka András barátnőjét

/p>