Hirdetés 

A fogápolás egyik íratlan szabálya, hogy fogkefénket rendszeresen le kell cserélnünk. A fogkefék szálai idővel elkopnak és elferdülnek, és így egyre kevésbé képesek alaposan és hatékonyan megtisztítani fogainkat.

Sokan mégsem gondolnak bele, hogy lecseréljék fogkeféjüket, mert vagy megfeledkeznek róla, vagy szimplán nem látják értelmét. Nézzük meg, hogy miért érdemes legfeljebb 3-4 havonta lecserélni a fogkefénket.

A szálak elhasználódnak

A fogkefe idővel láthatóan elhasználódik – a szálak elkopnak és elveszítik merev tartásukat. Van, hogy közelebbről is meg kell vizsgálnunk fogkefénket, hogy észrevegyük ezeket az elváltozásokat. Fontos azonban odafigyelni rájuk, hiszen a fogkefe szálai felelősek a fogak és a fogíny tisztításáért. Ha pedig a szálak elhasználódnak, akkor nem csak hatékonyságuk csökken, hanem még kárt is tehetnek a fogínyben, valamint nagyobb valószínűsége lesz a fogkő kialakulásának is. A fogkő eltávolítását pedig csakis a dentálhigiénikus tudja elvégezni, amelyet érdemes évente két alkalommal ellenőriztetni fogorvosunkkal.

Ez elsőre csupán egy enyhe kellemetlenségnek tűnik, pedig súlyos következményei lehetnek. Az elhasználódott fogkefék által felsértett fogíny begyulladhat, ami visszafordíthatatlan károkhoz vezethet az ember szájában.

Szintén problémát jelent, ha a fogkefe szálai elhajlanak, hiszen a hatékony tisztításhoz fontos, hogy egyenesen álljanak.

Elterjedhetnek bennük a baktériumok

A fogmosás egyik fő célja az ételmaradékok, a lepedék és a baktériumok eltávolítása. Az ilyenkor kimosott baktériumok egy jó része a fogkefére kerül át, és mivel szabad szemmel nem láthatók, észre sem vesszük őket a fogkefe fején.

Minél tovább használjuk ugyan azt a fogkefét, annál több baktérium gyűlik össze rajta. Idővel aztán ezek a baktériumok elszaporodhatnak és minden fogmosáskor visszakerülhetnek a szánkba. Ezek a baktériumok súlyos betegségeket okozhatnak, ezért is olyan fontos a fogkefék rendszeres cseréje.

A fogkefe már a végét járja

Szintén érdemes lecserélni a fogkefét, ha már érezhetően nem olyan hatékonyan tisztítja a fogakat és a fogínyt, mint új korában. A kefe szálai puhábbá válhatnak vagy fognyomok jelenhetnek meg a fején, és így tovább.

Még a gyártói irányelvek is felhívják rá a figyelmet, hogy a fogkeféket 12-16 hetente (3-4 havonta) ajánlott újra cserélni. Ehhez érdemes például az évszakok változásához igazítani az új fogkefe megvásárlását.

Mikor kell még hamarabb lecserélni a fogkefét?

Vannak olyan esetek, amikor a fogkefe cseréjével nem szabad hónapokat várni, és azonnal új kefére van szükség.

Egy betegséget követően

Nem csak a baktériumok telepedhetnek meg a fogkeféken, hanem a vírusok is. Ennek köszönhetően érdemes rögtön lecserélni fogkefénket, miután felépültünk egy vírusos betegségből (például az influenzából vagy egy megfázásból). Ellenkező esetben a fogkefétől újra megfertőződhetünk, hiszen a baktériumok és vírusok könnyedén visszajuthatnak a szánkba a „fertőzött” fogkeféről.

Ezt különösen fontos szem előtt tartani, ha a családtagok egymáshoz közel tárolják a fogkeféiket. A vírusok és más kórokozók ugyanis akár egyik keféről a másikra is átjuthatnak.

A fogkefe szennyezett helyre került

A fogkefét mindig a lehető legtisztább helyen kell tartani, ahol nem érhetik külső szennyeződések. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a fogkefék akaratlanul is kedvezőtlen helyre kerülhetnek – például reggel azt láthatjuk, hogy fogkefénk feje egy másikkal érintkezik a tartópohárban. Ilyenkor érdemes inkább új fogkefét használni, mintsem megkockáztatni, hogy idegen baktériumok kerüljenek a szánkba.

Tippek a fogkefék tisztán tartására

A fogkefék tisztaságára akkor is ügyelnünk kell, ha 3-4 havonta újat veszünk, hiszen csak így biztosíthatjuk, hogy ebben az időszakban is biztonságosan használhassuk őket.

Ne próbáljuk sterilizálni a fogkefét

Ha fogkefénk véletlenül leesik a földre vagy felépülünk egy betegségből, akkor felmerülhet a gondolat, hogy elég-e szimplán sterilizálni az eszközt, és tovább használni azt. Sajnos egy fogkefét nem lehet hatékonyan sterilizálni, miután szennyezett körülmények közé került. Bizonyos tisztítószerek ugyan elbánhatnak a baktériumokkal és más kórokozókkal, cserébe viszont kárt tehetnek fogainkban és fogínyünkben.

Forró vizet sem ajánlott folyatni a fogkefére, mert ez könnyedén elferdítheti a kefe szálait. Mint fentebb elhangzott, ez csak csökkenti a kefe hatékonyságát.

Öblítsük le és szárítsuk szabad levegők a fogkefét

Használat után alaposan öblítsük át fogkefénket, majd tegyük olyan helyre, ahol levegőn száradhat.

Tároljuk fogkefénket nyitott helyen, más fogkeféktől távol

Fontos, hogy a fogkefét ne egy zárt helyen tároljuk, mert ezzel csak a baktériumok szaporodásának kedvezünk.

Ha a fogkefét egy kefetartóban vagy pohárban tároljuk, akkor fejjel felfelé helyezzük bele, és ügyeljünk rá, hogy ne érhessen hozzá mások fogkeféihez.

Mi a helyzet a gyermekek fogkeféivel?

A gyermekek fogkeféit még 3-4 hónapnál is sűrűbben ajánlott lecserélni, vagy legfeljebb 3 havonta. A gyermekek hajlamosabbak elrágcsálni a fogkefék fejét, ami hamar tönkreteheti a szálakat. Mi több, a fiatalabb gyermekek kevésbé figyelnek oda a fogkefe tisztán tartására.

Hogyan takarítsam az elektromos fogkefémet?

A fenti elvek mind vonatkoznak az elektromos fogkefékre is. Míg a hagyományos fogkeféket teljes egészében le szokás cserélni (hiszen az egész kefe egyben van), addig az elektromos fogkeféknek elég csak a fejét lecserélni, szintén 3-4 havi rendszerességgel (vagy korábban, ha szükséges).

Forrás: moriczdental.hu


Kiemelt kép: Shutterstock

 

/p>