Hirdetés 

Élő karácsonyfát állítanál, de nem tudod melyik fajtát válaszd és hogyan gondozd? Minden kérdésedre megkapod a választ a kuplio.hu szakértelmének köszönhetően.

A világon nagyon sok ember szeretné minél kevesebb gonddal és utánajárással “letudni” a karácsonyfa – kérdést, így a műfenyő mellett teszi le a voksát. Ahhoz azonban, hogy az ünnepek alatt végig gyönyörű legyen a fánk, nem feltétlenül kell lemondani az élő fenyőről. Egyszerűen csak tudni kell néhány apró, de annál fontosabb információt róluk.


A döntés nem is olyan bonyolult (Fotó: kluplio.hu)
Az élő karácsonyfa előnyei és hátrányai

A döntésünk előtt érdemes átgondolni az élő fenyő hátrányait és előnyeit. A vágott élő fenyőt minden éveben meg kell venni, emellett egy idő után elszíneződik, majd lehull a tűlevele és újrahasznosítási költségek is terhelnek vele bennünket, azonban a műfenyővel ellentétben varázslatos illat lesz a lakásunkban, a hangulata egyedi és utánozhatatlan, nosztalgikus emlékeket idéz fel a gyermekkorunkból és nem mellesleg környezetbarát megoldást is választunk.

Több az előny, mint a hátrány (Fotó: kuplio.hu)
Mikor érdemes élő karácsonyfát vásárolni?

Amikor már helyesen eldöntöttük, hogy az élő fenyő mellett tettük le a voksunkat, akkor már csak azt kell kitalálni, mikor vásároljuk meg azt. Egy kicsit olyan a kérdés, mint a “mikor vegyük meg a karácsonyi ajándékokat”… Vannak, akik előre gondolkodnak és vannak, akik mindent az utolsó pillanatra hagynak. Pedig a fenyőfánk szempontjából ez bizony nagyon nem mindegy.

A karácsonyfánkat ideális esetben érdemes 3 héttel a nagy nap előtt megvásárolni, mivel ilyenkor még nagy a választék. Ha szenteste napján rohanunk a fenyőfánkért, akkor már csak a “maradékból” választhatunk, ott pedig vagy sterencsénk lesz, vagy nem. A fa vásárlásának ideális időpontja a fa élettartamához is kapcsolódik.


Hirdetés 

Nem mindegy, mikor szerezzük be a fenyőfánkat (Fotó: kuplio.hu)
Melyik élő karácsonyfa tart ki a legtovább?

A leggyakoribb és legkedveltebb fenyőfaják a lucfenyő, a simafenyő és a jegenyefenyő. Mielőtt eldöntjük, melyiket válasszuk, érdemes megtudnunk, melyik a legtartósabb.

Milyen élettartamú lesz a fenyőfánk (Fotó: kuplio.hu)
Hogyan lehet meghosszabbítani egy élő karácsonyfa élettartamát?

A fenyőfa élettartamát, ahogy a saját egészségünket is természetesen befolyásolhatjuk egy kis odafigyeléssel.

  • Miután hazavitted a fát, még ne tedd fűtött helyre. Tedd hűvösebb helyre. Ezután átviheted a kijelölt helyére.
  • Távolíts el a hálót, és rögzítsd a fát az állványban. A legjobb, ha körülbelül 3 cm-t lefűrészelsz a fa törzsétől, mielőtt a fát ténylegesen az állványba helyezed. Az új vágásnak köszönhetően a fa jobban fogadja a vizet.
  • Válassz egy megfelelő helyet, ahol a fa állni fog. Kerüld a radiátorokat. A meleg és száraz levegő gyorsan megfosztja a fát gyönyörű tűleveleitől.
  • Rendszeresen ellenőrizd a vízszintet, és töltsd a víztartályba.
Odafigyeléssel meghosszabbíthatjuk karácsonyfánk élettartamát (Fotó: kuplio.hu)
A cserepes fenyő

Amikor az élő fenyő mellett döntünk, de nem szeretnénk plusz napokat tölteni évente azzal, hogy megkeressük a legszebbet és az újrahasznosítással sem szeretnénk bajlódni, a legjobb megoldás: a cserepes fenyő.

Természetesen ennek az érmének is két oldala van. Meghelet, hogy a megvásárlásánál nem leszünk elégedettek a magasságával, hiszen a cserepes fenyő az idő múlásával lesz egyre magasabb és terebélyesebb, tehát évek alatt éri el a végleges magasságát és formáját. Ami viszont mellette szól, hogy az ünnepek után a kertben elhelyezve boldogan fejlődik tovább és persze nincs újrahasznosítás.

Számos népszerű tűlevelű, például lucfenyő, normand fenyő vagy ezüstfenyő közül választhat.

Vannak fontos tudnivalók a vásárlás előtt (Fotó: kuplio.hu)

A vásárlás előtt mindenképp érdemes megérdeklődnünk, hogy a fenyő mióta él cserépben, ugyanis ha kiscserje korától, akkor jobban ellenáll a hőmérséklet ingadozásnak és a gyökere is sokkal erősebb.

A gondozása nagyon hasomló a vágott élő fenyő gondozásához. A megvásárlása után fokozatosan kell hozzászoktatni a melegebb környezethez, tehát először hűvösebb helyen tároljuk egy kis ideig, aztán tehetjük csak be a meleg szobába. Arról sem szabad megfeletkezni, hogy minden másnap öntöni kell.

Tudod már, milyen fát veszel idén? A végső döntés természetesen a tiéd. De azt tanácsoljuk, hogy vásárláskor ügyeljen a tűlevelekre is. Az egészséges fa zöld és fényes. Most már csak annyit kell tenned, hogy feldíszíted a fát, és élvezed szépségét és karácsonyi hangulatot, amit áraszt.

kuplio.hu

/p>