Hirdetés 

Közzé tették a 2023-as díjszabását a belföldi autópálya matricáknak. Az online vásárlási lehetőséget biztosító oldalon gyorsan, pár kattintással, regisztráció nélkül lehet hozzájutni az országos és megyei matricákhoz is.

Az autovignet.hu oldalon a díjköteles úthálózatot is megtaláljuk, így elindulás előtt érdemes tájékozódni arról, hogy a kiválasztott útvonalunkon lesz-e fizetős szakasz. Fontos azt is tudni, hogy a díjfizetés már az adott útszakaszra való felhajtás előtt megfizetendő. Azoknak a jóhiszemű úthasználóknak, akik tévedésből hajtottak fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva legfeljebb 60 perc áll rendelkezésükre, hogy megvásárolják úthasználati jogosultságukat. Ha a gépjármű a felhajtást követő 60 perc elteltével sem rendelkezik érvényes jogosultsággal, az pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. Lényeges információ az egy megyén belül közlekedőknek, hogy a megyei matricák a megyehatárt követő első lehajtóig érvényesek.


Fotó: Wikipédia

Évről – évre gyre többen választják az éves matrica megvásárlását, hiszen ez a legtakarékosabb megoldás és attól sem kell tartanunk, hogy bármikor elfelejtjük megfizetni az úthasználati díjat. Az országos éves autópályamatrica egész évben korlátlan úthasználati lehetőséget biztosít mindössze 49.190 forintért.

Az autovignet.hu online rendszerén keresztül minden kategóriára (D1, D2, B2, U, D1M) meg lehet vásárolni a matricákat. Fontos tudni, hogy a D1M, vagyis a motorkerékpárok esetében nincs éves országos, vagy megyei matrica. Amennyiben erre lenne szükség, akkor a D1 kategóriás matrica megvásárlását kell választani. 

Az úthasználati díj elektronikus megfizetése esetén, vagyis az online vásárolt autópálya matricák esetében a nyugtázó értesítés szolgál igazolásként, amelyet a vásárlást követően sms-ben kap meg a vásárló. Ezt érdemes megtartani a telefonunkban. A fizetős útszakaszokon a kamerás ellenőrző rendszer a rendszám alapján azonosítja be a járművet, így nincs szükség arra, hogy bármilyen egyéb igazolást is magunknál tartsunk a vásárlásunkról.

A matricák megvásárlása után, amennyiben bármilyen problémába ütközünk, az autovignet.hu ügyfélszolgálata mindig készséggel áll rendelkezésünkre.

kiemelt kép: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

/p>