Hirdetés 

A tél nehéz időszak bőrünk számára, a változó hőmérséklet és a száraz levegő miatt télen sokan ekcémás panaszokat észlelhetnek. Azonban van egy jó hírünk, számos kezelés és otthoni ápolás segíthet megbirkózni az ekcéma téli fellángolásával, vagy megelőzni a kiütéseket és a viszketést.
Kerüld a gyors hőmérséklet-változásokat!

Amikor a bőr nagy hőmérséklet-változásokat tapasztal, elkezd kiszáradni és viszketni. Télen a bőrünk folyamatosan ide-oda ugrál a szélsőséges hőmérsékletek között. A ciklus, amikor a kinti hideg levegőről a meleg és száraz beltéri levegőre érkezünk, a bőrt nagyon kiszárítja, megrepeszti. Az emberek csökkenthetik az ekcéma fellángolását, ha elkerülik a hirtelen hőmérséklet-változásokat. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy ne hagyd el a lakást, ne mozdulj ki, csupán azt, hogy ilyenkor kicsit figyelj oda: viselj kesztyűt, sálat, amennyire tudod, takar el az arcodat. Ha hidegből jössz be, csábító lehet nagyon meleg vízben kezet mosni, de a gyors hőmérsékletváltozás irritálhatja a bőrt. Ilyenkor várj egy kicsit, ne rögtön huppanj bele egy forró kád vízbe, amikor bejössz!

Ügyelj a megfelelő hidratálásra!

A hidratálás az ekcéma bőrápolásának fontos része, és ez különösen igaz a téli hónapokra. A téli hónapokban az emberek bőrének erősebb hidratálóra van szüksége. A Ceralbin gyógyszerészeti minőségű, mélyen hidratáló természetes összetevőket tartalmazó készítményei extra krémes, zsíros formulájukkal, sokkal jobban hidratálnak, mint más vizes állagú készítmények. A bőrszárazság okaival, az ekcémával is hatékonyan veszik fel a harcot. Az olaj alapú hidratálók, olyan hidratáló alapanyagok, mint a méhviasz, vagy a gyapjúzsír különösen jót tesz ilyenkor a bőrnek.

Használj érzékenybőrre való termékeket!

A téli változó hőmérsékletek során a bőr érzékenyebbé válik. Ez azt jelenti, hogy az olyan bőrápoló termékek, amelyek egyébként nem irritálják a bőrt, most problémákat okozhatnak. Ezért próbáld meg kerülni a mesterséges termékeket, a fent említett Ceralbin gyógyszertári minőségű készítményei, olyan természetes alapanyagokat tartalmaznak, amik bizonyítottan nem okoznak bőrirritációt a legérzékenyebb bőrön sem. A túl erős szappanok, alkoholos kézfertőtlenítők is negatívan hathatnak a bőrre, ezeket is javasolt bőrbarát termékekre lecserélni.

Pótold a D-vitamin szükségletedet!

Az emberek bőre természetes módon termel D-vitamint, ha napfény éri, de mi van, ha nem? Télen sajnos nem éri elég napsugárzás a bőrünket, ez pedig a D-vitamin készleteiben is meglátszik, ezért mesterséges pótlásra lehet szükség a megfelelő fenntartásához. Tanulmányok szerint a D-vitamin-kiegészítők jelentősen javíthatják az ekcéma vagy az atópiás dermatitisz tüneteit. Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy bár télen kevésbé süt a nap, előfordulhat, hogy az embereknek még mindig fényvédőt kell használniuk. A leégés súlyosbíthatja az ekcémát, mivel tovább szárítja a már száraz bőrt.

Használj párásítót!

Télen sokkal szárazabb lesz a levegő a házon belül a fűtés miatt, ez viszont gyakorta okozhatja a bőr kiszáradását, az ekcéma súlyosbodását. A párásító egy kis nedvességgel tölti el a lakást, szobákat, és a bőrt is. Az asztma tüneteit is képes csökkenteni, és még akár illóolajokat is lehet használni, ami még több pozitív hatással járhat.

Ügyelj arra, hogy mindig száraz legyen a bőröd!

Száraz, eddig nem pont ezt akartuk elkerülni? A bőr szárazsága alatt ezúttal nem a szerkezeti összetételét, hanem a külső borítását értjük! Ha kint töltötted az időt hóban vagy esőben, azonnal vedd le a nedves ruháidat, amikor beérsz, mivel a hideg és nedves környezet súlyosbíthatja az ekcémát. Igyekezz a munkahelyedre is váltóruhával készülni az ilyen esetekre.

Fogyassz ekcémabarát ételeket!

Számos tanulmány kimutatta, hogy az atópiás dermatitiszben szenvedőknél bizonyos élelmiszerek ronthatják az ekcéma tüneteit. Az ételallergiák ekcémát okozhatnak, melynek gyakori felelősei a tej, a kagyló és a tojás. Ezeket célszerű lehet elkerülni, mennyiségüket csökkenteni. Illetve a prebiotikumokat tartalmazó élelmiszerek együtt fogyasztva segíthetnek csökkenteni az ekcéma tüneteit.

ceralbin.hu

kiemelt kép: Shutterstock

EZ IS ÉRDEKES!

A sztárság árnyoldala! Köllő Babett: „Azért fizetek, hogy kicsináljanak”

/p>

Discover more from Reflektoronline

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading