Hirdetés 

Ha azt tapasztaljuk, hogy fogínyünk elkezdett visszahúzódni, akkor nem kell azonnal megijedni. A visszahúzódó fogíny problémája nem csak orvosolható, hanem meg is előzhető a jövőben, ha időben sikerül felfedezni és kezelni azt.

Az alábbiakban a fogíny visszahúzódásáról, felismeréséről, kezeléséről és megelőzéséről lesz szó.

Mit jelent a fogíny visszahúzódása, és mi okozza?

A fogíny feladata a fogak rögzítése, illetve védelme a fertőzésekkel szemben. Amikor a fogíny visszahúzódik, akkor nem képes hatékonyan ellátni ezeket a feladatokat, ami további problémákhoz vezethet.

A fogíny visszahúzódásának többféle oka is lehet:

 • Fogmosás durva mozdulatokkal: Ha túl erősen mosunk fogat, akkor a fogkefe szálai kárt tehetnek a fogínyben, ami ettől visszahúzódhat.
 • Fogínybetegség: A fogínybetegség a fogakat helyükön tartó szövetek elfertőződése, amelynek egyik tünete a fogíny visszahúzódása lehet.
 • Dohányzás: A cigarettázás és a dohányzás egyéb formái szintén kárt tehetnek a fogínyben, ami visszahúzódást okozhat.
 • Fogcsikorgatás: Az éjszakai fogcsikorgatás nyomást helyez a fogínyre, amelytől az visszahúzódhat.
 • Fogászati beavatkozások: Egyes fogászati beavatkozások után az érzéstelenítő vagy a beavatkozáshoz használt eszközök miatt is visszahúzódhat a páciensek fogínye.
Miről ismerhető fel a visszahúzódó fogíny?

A visszahúzódó fogínynek több árulkodó jele lehet:

 • A fogíny látszólag elhúzódik fogaktól
 • A fogíny pereme nem olyan egyenletes, mint amihez hozzászoktunk
 • Fogaink hosszabbnak tűnnek a megszokottnál

Ha ezek közül bármelyiket észrevesszük, akkor azonnal forduljunk fogorvoshoz vagy parodontológushoz (fogínnyel/fogággyal foglalkozó szakorvoshoz). A szakorvos segít kideríteni a probléma okát, illetve összeállít majd egy tervet a fogíny kezelésére is.

A visszahúzódó fogíny tünetei

A visszahúzódó fogíny fő tünete a fogíny érzékenysége, ami különösen kellemetlenné teheti a forró és hideg ételek és italok fogyasztását. További tünetek lehetnek:

 • A fogak megjelenésének látható elváltozásai
 • Vérzékeny fogíny
 • A fogak tövének
 • fedetlensége
 • Hosszabbnak tűnő fogak
A visszahúzódó fogíny kezelése

A fogínybetegségnek két fő típusa van: a gingivitis és a periodontitis.

A gingivitis a fogínybetegség korábbi szakasza, ami a szájhigiénia megőrzésével visszafordítható és megszüntethető. A periodontitis a fogínybetegség egy súlyosabb formája, amely akkor alakul ki, amikor a gingivitist nem kezelik időben és megfelelően. A periodontitis fogorvosi kezelést igényel, ami többek között antibiotikumos kezeléssel vagy sebészeti beavatkozással is járhat.

Megfelelő kezeléssel tehát a fogíny visszahúzódása megszüntethető és visszafordítható. Ha pedig szakértő fogorvost keres, aki a fogínybetegségek esetén segítséget nyújt, akkor válassza a PureDental fogászatát. Ismerje meg kezelési módszereiket és kérjen időpontot rendelőjükbe az alábbi linken: fogágybetegség kezelése!

Hogyan lehet megelőzni a fogíny visszahúzódását?

Több mindent is tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük fogínyünk visszahúzódását. Az egyik legfontosabb tényező az óvatos és helyes fogmosási technika alkalmazása. Használjunk puhaszálú fogkefét és ne nyomjuk rá túl erősen a fogínyünkre.

E mellett rendszeresen használjunk fogselymet és járjunk el legalább félévente fogorvosunkhoz egy alapos vizsgálatra és tisztításra. Ez akkor is fontos, ha nincs semmilyen panaszunk, mert a kialakulófélben lévő problémákat sokkal könnyebb kezelni és visszafordítani, mint a már későbbi szakaszokban járó fogínybetegséget.

Amennyiben műfogsort használunk, mindig ügyeljünk rá, hogy megfelelően hordjuk azt és ne dörzsölje ki a fogínyünket.

kiemelt kép: puredental.hu

EZ IS ÉRDEKES!

Évente kétszer botoxoltat Bonnie Tyler, így néz ki most 71 évesen! – fotó és videó

/p>