Hirdetés 

Ha olyan helyzetbe kerül, hogy nem tudja fizetni a köztartozását, fontos, hogy gyorsan cselekedjen. Előfordulhat, hogy végrehajtási eljárással kell szembenéznie, de ha időt szán arra, hogy megértse az ügyét, talán képes lehet rendezni a tartozását, sőt, akár át is ütemezheti azt. Az eljárás megkezdéséhez fontos, hogy megállapítsa a tartozás forrását, valamint azt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) vagy egy független végrehajtónál kell elkezdeni az ügyintézést – írta a Piac és Profit. 

A lefoglalás, az adósságbehajtás vagy a helyszíni végrehajtás elkerülhető, ha az adós időben intézkedik. Ehhez fel kell vennie a kapcsolatot a hitelezővel, hogy részletfizetést, fizetési halasztást vagy akár adósságcsökkentést kérjen.

Köztartozás végrehajtása

Ha az adókat, járulékokat, közterheket, különböző állami szervek által megállapított fizetési kötelezettségeket, ideértve a bíróságok által kiszabott bírságokat és büntetéseket is, nem fizetik meg, a NAV végrehajtói felelősek a pénz behajtásáért. Először felszólítást küldenek, és ha az adós rendezi a tartozást, az ügyet lezárják. Ha az adós hajlandó, de jelenleg nem tud fizetni, különböző fizetési könnyítéseket kérhet, például fizetési halasztást, adósságcsökkentést vagy részletfizetést. A tartozást a NAV kezeli, de a fizetési kötelezettségről az illetékes szervezet, például bíróság, Diákhitel Központ, kormányhivatal, minisztérium vagy kamara is adhat tájékoztatást.

Közigazgatási végrehajtás

A NAV feladata a hatósági határozat ellenére elmaradt, a közösségek érdekeit sértő, az emberek egészségét vagy testi épségét veszélyeztető munkák elvégeztetése is. Ide tartozik az életveszélyes épület lebontása, a terület vagy lakás kényszertakarítása, vagy a szennyezett hulladék elszállítása. Ezek a közigazgatási végrehajtási feladatok 2018 óta a NAV hatáskörébe tartoznak, és különböző cselekmények végrehajtását foglalják magukban, mint például az életveszélyes ház lebontása vagy a közegészségügyi kockázatot jelentő hulladék eltávolítása. A cél a közigazgatási szervek határozatainak végrehajtása, a jogbiztonság biztosítása, valamint az élet, a testi épség és az egészség védelme.

A közigazgatási végrehajtásban a NAV eljárási bírságot szabhat ki és a feladat elvégzésében jártas, szakértelemmel, engedéllyel, eszközzel rendelkező céget vehet igénybe. A költségeket a munkálatokat elmulasztónak kell állnia, ezért tanácsos idejében élni az önkéntes teljesítés lehetőségével.


Fotó: Getty Images
MÉG TÖBB GAZDASÁGI HÍR IDE KATTINTVA!

kiemelt kép: Shutterstock

EZ IS ÉRDEKES!

Az RTL műsorvezetője ehhez nem volt hozzászokva: Rá sem néztek Dubajban – videó

/p>