Hirdetés 

A menstruáció a fogamzóképes női lét velejárója. A menstruációs ciklus alatt észlelhető tünetek összefüggésben vannak az ösztrogén, progeszteron és a szerotonin hormonszintek változásával.

Vannak, akik kevésbé szenvedik meg a női ciklust, míg mások erőteljes panaszoktól szenvednek. Szerencsére ma már a házipatikánkat alaposan felkészíthetjük a legjobb fájdalomcsillapítóval menstruációs görcsre és a fürdőszobánkban is minden szükséges kiegészítő elérhető, hogy könnyebben átvészelhetőek legyenek a pirosbetűs napok.

Menstruáció

A menstruáció évtizedeken át minden hónapban jelentkezik, és valljuk be őszintén, vannak helyzetek, mikor a hátunk közepére sem kívánjuk. Mégis, ha jobban belegondolunk, ez a női létezés egyik alapeleme, a termékenység szimbóluma.

női havi vérzés a női nemi szervek ciklikus változásán alapuló folyamat, melyen minden egészséges női szervezet átesik a pubertáskortól a klimaxig.

Nagyjából 400-500 havi menzesz is jelentkezhet egy női élet során, persze ebből jó néhány év vagy hónap leszámolható, mikor a terhesség alatt nem jelentkezik menstruáció.

Menstruáció előtti tünetektől a hölgyek több, mint 80%-a szenved, többé- kevésbé. Mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját teste jelzéseit, igényeit és ennek megfelelően támogatni a szervezetet a női ciklus minél problémamentesebbé és észrevétlenebbé tételében.

Menstruáció előtti tünetek

A menstruáció előtti tünetek, melyek a hormonális változásokkal hozhatóak összefüggésbe, általában a tüszőrepedés utáni napokban jelentkeznek és a vérzés kezdete után 3-4 nappal meg is szűnnek. Hormonális akne, mellfeszülés, fáradtság, fejfájás, hasi görcsök, hasmenés vagy székrekedés, hányinger, hasfájás, hátfájás, derékfájás is jelentkezhet. A legtöbb hölgy érzelmi változásokat is tapasztal, akár türelmetlenség, túlérzékenység vagy éppen alvási nehézség formájában.

Menstruáció előtti tünetek kezelése

A pubertáskortól, amikortól a lányok menstruálni kezdenek a felnőtt korig kitapasztalják a menstruációs tüneteiket, a szervezetük jelzéseit.

Felnőtt nőként már általában mindenkinek van egy bevett „menetrendje”, amit ismer, amivel jelzi a szervezete, hogy peteérés van vagy nemsokára meg fog jönni a havivérzés.

Ennek megfelelően tartanak a táskában a hölgyek akár görcsoldó fájdalomcsillapító, vagy egyéb, a menstruációs tüneteket enyhítő, a menstruáció átvészelését segítő termékeket, készítményeket. Manapság gyógynövénykivonatos étrendkiegészítők is elérhetőek a patikákban a menstruáció előtti tünetek enyhítésére, például barátcserje kivonattal.

Menstruációs görcs enyhítése

A menstruáció jelei között az egyik legjellegzetesebb a hasfájdalom, hasi görcs.

A menzesz előtt tünetek enyhítésére fájdalom esetén a vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók használata javasolt.

Meleg fürdők, melegítőpárna, meleg vizes palack is jó szolgálatot tehet a görcsök enyhítésére. Ilyenkor javasolt a sok folyadék és magas rosttartalmú ételek, zöldségek, gyümölcsök, akár gyógyteák fogyasztása is a panaszok enyhítése miatt.

Tisztasági betét használata

A hölgyek jól tudják, hogy a tisztasági betét és az intim betét vagy másik nevén egészségügyi betét nem egy és ugyanaz.

tisztasági betétet legfőképpen a menzesz előtti napokban használják a nők, ha bővebb folyás tapasztalható, illetve a menzesz végén a gyengébb napokon.

Egyesek szeretnek minden nap tisztasági betétet használni, így tiszta maradhat a fehérnemű és mindig higiénikusnak érezheti magát a nő.

Tampon használata

Napjainkban a hölgyek túlnyomórészt tampont vagy intim betétet használnak a menzesz idején. A tamponokat ajánlott 3-4 óránként cserélni, hogy megakadályozható legyen a baktériumok elszaporodása. Mivel a vérzés mennyisége a menzesz alatt változik, mindig az intenzitáshoz igazodva kell a tampont megválasztani!

Az intim betétek sokféle formában, fajtában elérhetőek, vastagabb, vékonyabb kivitelben, rövidebb, hosszabb formában.

Az elmúlt években indultak hódító útjukra a menstruációs bugyik is, melyek moshatóak és helyettesíthetik az egészségügyi betétet vagy tampont.

kalmia.hu

kiemelt kép: kalmia.hu

/p>