Hirdetés 

Ferenc pápa apostoli láogatásra érkezett Budapestre. Ebből az alkalomból a Karmelita kolostor dísztermében mondott beszédet a Szentatya és Novák Katalin köztársasági elnök – írta a Blikk.

Először Novák Katalin állt a pódiumra és elmondta köszöntő beszédét.


Fotó: Hír TV

“Szentséges Atya, Isten hozta önt, a béke emberét Magyarországra. Mi, magyarok így köszöntjük a kedves vendéget. Ennek a köszöntésnek van egy mélyebb, magasabb értelme. Hisszük, hogy a szentatya érkezése nem véletlen. Több, mint a Magyar Katolikus Egyház és a magyar állam meghívása. Őszentsége érkezése Kairosz. Isten megfelelő időben összehozza és erővel vértezi fel azokat, akik bíznak a szeretet, az összefogás és a béke erejében. Mi, magyarok abba a magasságba akarunk felemelkedni, ahol Krisztus híveinek és minden békét kereső ember összetartozását megtaláljuk. Azt szeretnénk, ha a szentatya látogatása elrugaszkodás lenne a felemelkedéshez, ahonnan rálátunk a békéhez vezető útra. A megfelelő úton már nekünk, magyaroknak, európaiaknak kell végigmennünk. II. János Pál pápa is akkor jött el hozzánk, amikor arra a legnagyobb szükségünk volt, a kommunizmus bukása után. Szentséged megerősít minket abban, hogy a keresztény értékeken nyugvó életnek van alapja, értéke a XXI. században is. Ezt megerősítjük mi is. Deklaráltuk az Alaptörvényben is, hogy Magyarország védi a család szentségét, az anya nő, az apa férfi. A magzatot a fogantatástól kezdve védelem illeti meg. Szövetségünknek súlyos, tragikus közvetlenséget ad a szomszédban dúló véres háború. Fájdalommal és reménnyel fordulok szentségedhez. Mi, magyarok szinte tapintani tudjuk a háború drámaiságát. Halljuk a kárpátaljai magyar anyák sírását és jajkiáltását is. Mi, édesanyák elsősorban a békét akarjuk megnyerni, nem a háborút. Hol vagyunk még a békéhez vezető úttól? Hol a felismerés, hogy a háborút hűteni kell, és nem fűteni? Önben világszerte a béke emberét látják. Bízunk benne, hogy mindenkivel beszélni tud, aki nélkül nem lehet béke. Arra kérjük, hogy járjon el a mielőbbi, igazságos béke érdekében. A háború útját vér, halál és egyre mélyülő szegénység övezi. Nekünk, magyaroknak a történelmünk több, csodálatos példát mutató szentet adott. Bienvenido, isten hozta el önt hozzánk!”

Ezután lépett a mikrofonhoz Krisztus földi helytartója és elmondta beszédét.

“A politika a városból, a poliszból születik, az együttélés, a jogok garantálása és a kötelezettségek tiszteletben tartása iránti szenvedélyből születik. Kevés olyan város van, mint ami annyira segíti a gondolkodásunkat erről, mint Budapest, amely méltóságteljes főváros, a jelen és a jövő főszereplője. Ősi eredetű a város, amely azonban a béke mellett fájdalmas konfliktusokat is megélt, nem is olyan régen náci és a kommunista diktatúra alatti erőszakot és elnyomást, de nem lehet elfelejteni a zsidók deportálását és gettókba zárását sem. Budapest leghíresebb hídja a Lánchíd, amely megmutatja, milyen Európát képzelünk el: az egymásba kapaszkodó láncszemek teszik erőssé. Ilyen Európát kell nekünk is építenünk. Sok igaz ember élt itt, lenyűgöző volt a kitartásuk és nagy az újjáépítés melletti elkötelezettségük. Budapest nagyszámú zsidó lakossággal bír, egy olyan ország központja, amely ismeri a szabadság értékét, és amely miután a diktatúrákért magas árat fizetett, küldetésként magában hordozza a demokrácia kincsének és a béke álmának őrzését. A béke álmát éneklő kórus leáldozóban van, miközben a háború szólistái utat törnek maguknak.”

Ferenc pápa a Himnusz kezdő sorával zárta beszédét:

“Isten, áldd meg a magyart”

kiemelt kép: Getty Images

/p>