Hirdetés 

A Mol Magyar Kupa döntőjében a Budafok és a Zalaegerszeg csapott össze. A tét a dicsőség mellett az, hogy a győztes az Európai Konferencia Ligában indulhat.

Az idei szezonban a zalaiak emelhették magasba a kupát és jutnak ki az európai kupaporondra, miután a 0-0-ás döntetlent követően a hosszabítás után a 117. percben először Németh Gábor, majd a 121. percben Szalay Szabolcs lőtt a hálóba.

Összefoglaló

Felemelő volt a hangulat, hiszen az NB I-ből való kiesés szélén álló ZTE a másodosztályban tizedik helyen álló MTE Budafok ellen lépett pályára. A XXII. kerületi szurkolók külön villamosokkal, buszokkal és autókkal utaztak a Puskás Arénába, sőt, volt, aki a városon keresztül gurult a döntőre. A lelátón BMTE-mezbe öltözött óvodások és iskolások is jelen voltak, akik izgatottan várták a mérkőzés kezdetét. Zalaegerszegről 800 gyerek különvonattal utazott a fővárosba, míg a felnőttek, a fanatikus szurkolók busszal és autóval utaztak, hogy szemtanúi legyenek a klub történetének reményeik szerint első világbajnoki sikerének. A nagyobb tábor egyértelműen a zalaiaké volt, és ahol a magyar tábor a válogatott mérkőzésein szurkol, ott ezúttal a vidéki klub kék ruhás ultrái lengették zászlóikat és énekeltek – sok fradistával együtt jó barátságban.


Fotó: nso.hu

A mérkőzés kezdete előtt egy hatalmas kék-fehér élőkép volt látható a stadionban.  Mátyus János vezetőedző intenzív kézmozdulatokkal irányította csapatát, remélve, hogy az első labdaérintések sikeresek lesznek. Ahogy haladt előre a játék, egyre kiegyenlítettebbé vált, és a Budafok közel került a gólszerzéshez. Beke Péter, aki az NB II-ben 15, az MK-ban hat gólt szerzett, átfonta magát a zalai védőkön, majd a 20. percben a hatodik kupadöntőjét játszó Kálnoki-Kis Dávid kishíján öngólt lőtt.

A budafokiak egyre erősebbek lettek, többször is eljutottak az alapvonalig, de lövéseik mindig célt tévesztettek. Mátyus János és Boér Gábor,  fel-alá járkált a nekik kijelölt zónában, láthatóan feszültek voltak, ami érthető, hiszen mindketten életük egyik meghatározó lehetősége előtt állnak. Egyik csapat sem akart túl sok kockázatot vállalni, a ZTE és a Budafok is három középhátvéddel és két szélsővel állta el a kapu felé vezető utat, így az első negyvenöt percben nem adódtak igazi lehetőségek.

A szünet után a zalai ultrák újabb füstbombákat dobtak, és kék felhő árasztotta el a kapu mögötti területet. A szélnek köszönhetően a kék köd nem a pálya irányába áramlott, így nem kellett megszakítani a játékot. Boér Gábor nem volt elégedett az első félidőben látottakkal, és cserékkel próbálta felpörgetni csapatát, de a távoli lövések a kapuban kötöttek ki, vagy a védők felett veszítettek erejükből. Az idő előrehaladtával a budafokiak elfáradtak, és Boér Gábor csapata a rendes játékidő utolsó perceiben nyomás alá helyezte a másodosztályú csapatot. Mátyus János csapatának egyetlen esélye maradt a trófea megszerzésére, ha a két 15 perces hosszabbítást kapott gól nélkül vészeli át, és büntetőkre bízza a sorsát. Vaszicsku Gergő és Margitics Andor két kemény védőként védte a kaput, de a 117. percben Németh Dániel éles szögből betalált. Szalay Szabolcs aztán pillanatokkal a vége előtt egy elképesztő szabadrúgásgólt lőtt, a Zalaegerszeg pedig elhódította a Magyar Kupát. Boér Gábornak ez volt a második győzelme a klubhoz való visszatérése után, a Zalaegerszeg pedig az 1901 óta tartó sorozat történetének 2023-as győztese lett.

BUDAFOKI MTE–ZTE FC 0–2 (0–0, 0–0, 0–0)
Puskás Aréna, 24 152 néző. Vezeti: Vad II. István (Tóth II. Vencel, Albert István)
BUDAFOK: 
Gundel-Takács – Nándori (Vaszicsku, a hosszabbítás szünetében), Jagodics, Fótyik – Bíró M. (Fekete M., 89.), Csonka A., Oláh B., Kalmár O. (Margitics, a hosszabbítás szünetében) – Beke (Bakti, 100.), Kovács D. (Németh Márió, 65.), Horváth O. (Vasvári, 78.)
Vezetőedző: 
Mátyus János
ZTE: Demjén – Mocsi A., Kálnoki-Kis, Csóka D. – Mim (Huszti, a szünetben), Szankovics (Kovács B., 111.), Szendrei N., Gergényi (Bedi, 98.) – Ubochioma (Szalay Sz., 77.), Ikoba (Németh D., a szünetben), Tajti.
Vezetőedző: Boér Gábor
Gólszerző: Németh D. (117.), Szalay Sz. (120+2.)

(via nemzetisport.hu)

kiemelt kép: Sportal.hu

/p>