Hirdetés 

Ami Magyarországon a Szent Korona, az Nagy-Britanniában a birodalmi állami korona, illetve a Szent Eduárd-korona. Mindkét fejdísz az új király birtokába kerül, ám nem mindegy, mikor melyiket használja.

Nem csak hazánkban övezi megkülönböztetett tisztelet a koronaékszereket. Bár Magyarország már hosszú idő óta köztársaság, ma is az egyik leglátogatottabb ereklyéje a Parlamentben kiállított Szent Korona. Nincs ez máshogy a brit monarchiában sem, igaz, ott több korona is „szolgálja” az aktuális uralkodót, azaz a mai naptól III. Károly királyt. A szeptember 8-án elhunyt királynő, II. Erzsébet fiának ma helyezik a fejére az ékszert, ráadásul a hagyományos uralkodói koronát.


Erre a hagyomány szerint a Szent Eduárd-koronát használják, immár 1660 óta: csak néhány pillanatig viseli az új uralkodó a koronázása során. Ez azért is van így, mert maga az ékszer meglehetősen súlyos: több mint két kilót nyom. Az egyéb eseményeken a jóval könnyebb, alig egykilós birodalmi állami koronát használta II. Erzsébet királynő is. Károly tavaly májusban került hozzá a „legközelebb”, amikor édesanyja távolléte miatt ő nyitotta meg a parlamenti ülésszakot. Természetesen az ékszert nem vehette fel, az csak mellette volt elhelyezve egy asztalkán.

Milliárdokat ér

A birodalmi állami korona – amelynek jelenlegi változatát 1937-ben készítették – már csak az ára miatt is kiemelten fontos a Windsor-háznak.

A korona ugyanis aranyból készült, 2868 darab gyémánt, 17 zafír, 11 smaragd és 269 darab gyöngy díszíti, néhány rubin mellett.

Bár piaci ára nincs, mert még szétszedve is lehetetlen lenne értékesíteni, de szakértők néhány éve megbecsülték, mennyit érhet.

Elképesztő összegre jutottak, nagyjából 5 milliárd fontra, azaz több mint 2300 milliárd forintra lőtték be.

Amikor a koronát nem használja az uralkodó, a londoni Towerben őrzik a többi koronaékszerrel együtt, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett.

Hárman nyúlhatnak hozzá

A törvény értelmében a birodalmi állami koronához mindössze hárman érhetnek hozzá: maga az uralkodó, Canterbury érseke és a királyi koronaékszerész, aki a megfelelő állapotban tartásáért is felel.

kiemelt kép: WPA Pool/Getty Images

/p>