Hirdetés 

Ha rajongsz a Balatonért, és a nyár nem teljes a vizében való megmártózás nélkül, akkor ez a 2023-as balatoni árakról szóló cikk neked szól! A Balatonnál nyaralni remek kikapcsolódás és feltöltődés, azonban a vendéglátó- és turisztikai ágazatban az árak meglehetősen magasak lettek. Cikkünkben megmutatjuk, mire számíthatsz az árak tekintetében 2023-ban – írta meg a kisdióvendégház.hu.

Éttermi költségek

Egy balatoni középkategóriás étteremben nem ritka, hogy egy leves 1800-2500 forintba kerül, míg a főétel 6000-15000 forintig terjedhet. Még egy strandmenü is drága lehet, a lángos 2000-3000 forintba kerül, így egy négytagú család könnyen elkölthet akár 30 000 forintot is egy strandbüfében.


Fotó: csodalatosbalaton.hu

Kiadó balatoni nyaralók tulajdonostól

A Balatonon kiadó nyaralókat általában szobánként, közös fürdőszobával és konyhával a tulajdonos adja ki. Az árak nagymértékben függnek a helyszíntől, a felszereltségtől, a szezonalitástól és a környékbeli rendezvényektől is. Főszezonban egy szoba 35 000 forint körüli összegbe kerülhet, míg a Balaton Sound fesztivál idején a déli parton egy kétágyas szoba közös fürdőszobával 60 000 és 70 000 forint közötti összegbe kerülhet éjszakánként.

Hotelek, wellness szállodák

A balatoni üdülőhely kiválasztásakor könnyen lehet, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlnia. A Covid-járvány, majd a megnövekedett közüzemi számlák miatt sok, évek óta működő balatoni üdülőhelyen működő szálloda bezárt. A balatoni áremelkedés különösen a szállodákban és a wellness szállodákban érezhető, a főszezonban 20-25%-os áremelkedés tapasztalható, ráadásul  minimum 2-3 éjszakát lehet csak lefoglalni.

Fotó: ittjartam.hu

Balaton ház bérlés

Sokan ódzkodnak attól, hogy apartmanon osszanak meg egymással, ezért inkább egy balatoni házat választanak nyaralásukhoz. Az önállóan kiadó balatoni házak árai még szezonon kívül is drágák, a rezsiköltségek növekedése itt is megmutatkozik. Egy kétszemélyes önálló házat szezonon kívül 25-190 ezer forint között lehet bérelni, főszezonban természetes a 20-25%-os emelkedés. Olcsón tehát nem lehet megúszni a nyaralást egy balatoni házbérléssel.

Egy család hétvégéje 400 ezer forintba kerül?

Megállapítható tehát, ha egy négy fős család egy hétvégét szeretne a balatonon tölteni és bérel egy nyaralót, akkor a szállás költség 70 ezer és 140 ezer forintba kerülhet. Ha mondjuk nem szeretne főzni, hanem a parti büfében és étteremben étkezik a család, akkor a két nap alatt könnyen kicsúszhat a zsebből további 200 ezer forint. Az egyéb vízibiciklibérlés, vagy balatoni program további 20-40 ezer forintot is taksálhat és ebben még nincs benne az üzemanyag költség. Egy négy fős család mindössze két napos nyaralása tehát teljesen átlagos szinten is elérheti a 400 ezer forintot.

kiemelt kép: likebalaton.hu

/p>