Hirdetés 

A kiegyensúlyozott táplálkozás egészségünk egyik alappillére. A jól beállított első étkezés meghatározza a napi energiaszintünket, hosszútávon pedig komoly hatással van a fizikai és pszichés állapotunkra is. De mi van abban az esetben, ha nincs túl sok időnk reggelit készíteni, de mégis szeretnénk egészségesek maradni és a helyes táplálkozási szokásokat betartani? Ebben próbálunk segíteni neked.

A kutatók is egyetértenek abban, hogy a reggeli első táplálkozás a legfontosabb az egészségünk szempontjából. A reggeli, amely az alvásból adódó koplalás időszakát szakítja meg, az egész napi koncentrációs képességünket, fizikai erőnlétünket határozza meg, hosszabb távon pedig jelentős befolyással van az immunrendszerünk helyes működésére is. Az idő azonban a felgyorsult világunkban nagy úr, így ha nincs lehetőségünk a legkülönlegesebb reggelik elkészítésére, akkor adunk néhány tippet ahhoz, hogy miként lehet a helyes, vagyis az arany középúton megmaradni.

Miért nem reggelizünk?

Sok ember egyáltalán nem reggelizik. Van, aki egyszerűen nem szeret reggel enni, de vannak olyanok is, akiknek nincs idejük, mert sietnek kora reggel a munkába. Persze a megoldás mindig ott van a szemünk előtt, csak keresni kell. A kuplio.hu cikke (ablakcsere) ebben nyújt nagy segítséget.


Sokaknak nincs ideje reggelizni (Fotó: Getty Images Hungary)
A reggeli szerepe az egészségünkben

A reggeli hiányában könnyebben előfordul, hogy a nap későbbi időszakaiban túlesszük magunkat, az agyunk ugyanis így dolgozza fel a reggeli aktivitáshoz szükséges hiányállapotot. Ha reggelizel, könnyebben megelőzheted ezt a vészjelzést, így amellett, hogy a reggeli hangulatod is jobb lesz, a nap további étkezéseit is könnyebben kordában tudod tartani. Nem elhanyagolható a reggeli szerepe a családi kötelék erősítésében sem, hiszen a reggeli kiváló lehetőség arra, hogy a családdal megbeszéld a napi terveidet, illetve pozitív lelki töltetet adjatok egymásnak a rátok váró napi kihívások terén is.

Milyen az ideális reggeli?

Adódik a teljesen jogos kérdés. A kuplio cikke szerint (ablakcsere) a megfelelő reggeli összetétele a következő:

  • nyers gyümölcs és zöldségek
  • fehérjék, mint például joghurt, sovány sajtok, diófélék, tojás, különböző magvak
  • szénhidrátok teljes kiőrlésű péksütemény vagy zabpehely formájában
  • egészséges zsírok, például diófélék és avokádó
  • nem cukrozott tea, kávé, gyümölcslé, tiszta víz

Ha már a víznél tartunk, nagyon fontos, hogy az egész nap folyamán figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra. Ha hozzászoktatjuk magunkat, hogy óránként megiszunk fél- vagy egy pohár vizet, akkor azt egészen biztosan meghálálja a szervezetünk.

A reggeli a nap legfontosabb étkezése (Fotó: Shutterstock)
Hogyan egyszerűsítsem le a reggelimet a rohanó hétköznapokon?

Vannak tippek (ablakcsere), amelyek segítségével nem is lesz olyan nehéz a reggelik elkészítése.

  • ha korán kelsz, már este készitsd el, hogy mit fogsz reggel enni
  • ​tervezd meg, hogy mit fogsz reggelizni
  • ​​​​​​készíts egyszerűbb ételeket

Arra pedig minden esetben ügyelj, hogy akár otthon, akár a munkahelyeden fogyasztod el a reggelidet, mindenképp szánj egy kis időt rá. Lassan és nyugodtan egyél.


Hirdetés 

Egy zabkása gyümölccsel pillanatok alatt elkészíthető (Fotó: Pixabay)
Gyors és tápláló reggeli receptek

Máris mutatunk neked (ablakcsere) pár igazán gyorsan elkészíthető tápláló, finom és egészséges reggeli receptet.

Zöldséges omlett

A klasszikus rántotta egészségesebb alternatívája, amelytől egész biztosan jóllaksz, és az íze is remek. Serpenyőben piríts meg vajon az apróra vágott hagymát, majd add hozzá a felkockázott paradicsomot és paprikát. Pár percig pirítsd őket, majd üss rájuk néhány tojást. Egy kiadós, gyors és egészséges ételt kapsz, amit jó étvággyal fogyaszthatsz el.

Fotó: Pexels

Almás zabkása

Szeretnél gyors és édes reggelit készíteni, amely nem tartalmaz sok cukrot? Használj frissen szedett almát a kertedből, és párosítsd meleg zabkásával. Ha kedveled az édes reggeliket, biztosan ízleni fog.

Hozzávalók:

6 evőkanál zabpehely

1 evőkanál méz

1 alma

fahéj

mandula, diófélék ízlés szerint

200 ml tej vagy víz

Elkészítés

Egy kis lábssban melegítsd fel a tejet mézzel, majd a dj hozzá zabpelyhet, és forrald fel.

Vágd fel az almát szeletekre, és szórd meg fahéjjal. Csepegtess rá mézet. Rétegezzük a zabpelyhet az almával egy tálba. Díszitheted piritott mandulával is.

Fotó: Food Photographer | Jennifer Pallian (Unsplash)

Teljes kiőrlésű pirítós avokádóval

Harmadik receptünk kifejezetten gyors. Ráadásul különböző módon is elkészítheted.

Hozzávalók:

friss paradicsom

olívaolaj

só, bors

mozzarella

érett avokádó

teljes kiőrlésű kenyér

Elkészítés

Pirítsd meg a kenyeret a serpenyőben. Az avokádót és a paradicsomokat tisztítsd meg, majd vágd fel vékony szeletekre. A hozzávalókat rátesszük a pirítósra, és fűszerezzük sóval, borssal és néhány csepp olívaolajjal.

Fotó: Pexels
Reggeli még gyorsabban?

Ennyire egyszerű! Az ételek elkészítése mindössze néhány percet vesz igénybe. Persze ha szeretnél sütés – főzés nélkül gyors reggelit készíteni, abban is segítünk (ablakcsere). Mindig legyen a hűtőben egy görög joghurt, amit fogyaszthatunk gyümölccsel, vagy akár dióval és mézzel. Tegyünk a táskánkba indulás előtt egy zabpelyhes kekszet, amit akár a metrón, vagy villamoson ülve is elfogyaszthatunk. Aki pedig szereti a turmixokat, az egy perc alatt készíthet egy finom és energiával teli banán vagy almaturmixot.

kuplio.hu

kiemelt kép: Shutterstock

Durva mellékhatások: ez történik veled, ha nem iszol alkoholt 1 hónapig

/p>

Discover more from Reflektoronline

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading