Hirdetés 

Magyar szempotból a Ferencváros kijevi vendégjátéka az utóbbi évtizedek legfontosabb nemzetközi meccse volt. 

A magyar és az ukrán bajnok a Bajnokok Ligája „halálcsoportjában” tisztesen helytálltak ugyan a két elit csapat a Barcelona és a Juventus ellen, de mindez a pontszerzéshez nem volt elég. A Fradi a Juventus ellen ugyan majdnem pontot csent, de a papírforma végül minden találkozón igazolódott. 

A mai találkozó azonban komoly téttel bírt, hiszen a győztes csapat csoportharmadikként tavasszal az Európa Liga legjobb 32 csapata között folytathatja a nemzetközi szereplést. Igaz, hogy ehhez a Kijevnek egy gól nélküli, vagy két gólos döntetlen is elég lett volna.


A mérkőzés tétje a nezetközi kupatavasz volt (Fotó: NSO)

Ehhez méltóan vette kezébe a Ferencváros a mérkőzést és épp ott folytatta, ahol Budapesten abbahagyta a játékot, az első félidő nagy részében dominált, támadóbb szellemben játszott és kijelenthető, hogy erősebb csapat benyomását keltette a Dinamo Kijevnél. Itt kell megjegyezni, hogy a Dinamo az UEFA európai ranglistájának 33. helyezettje, míg a Fradi a 112. és akkor  a két csapat keretének éretékét nem is említjük. A lényeg azonban, hogy ez a pályán nem látszott, sőt…

A rengeteg zöld-fehér támadás mellett ki kell emelni, hogy a 21. percben Szidorcsuk teljesen egyértelmű kezezése a 16-oson belül nem ért büntetőt a VAR szerint. Ezt a történést ITT megnézheted! A Ferencváros az első félidőben egyértelműen a Dinamo fölé kerekedett, a játék minden elemében jobb volt, de gól nem született, így 0-0 állással vonultak a félidei szünetre a csapatok.

Nagy harc volt a pályán, a Ferencváros az első félidőben egyértelműen jobb volt (Fotó: NSO)

A második félidőre ugyanaz a 22 játékos futott ki a pályára, akik az első félidőben játszott. A Dinamo kicsit összeszedte magát, egy sebességfokozattal feljebb kapcsolt az első félidőhöz képest. Az első öt percben a Ferencváros nem tudott támadást végig vezetni, de a Dinamo próbálkozásai is meddőnek bizonyultak, aztán az 50. perc után minden visszaállt a maga kerékvágásába, a Fradi ismét átvette a kezdeményezést, több lövést is kellett a Dinamo kapusának, Buscsannak védeni. Az első kijevi helyzetet az 57. percben láthattuk, Cihankov lövését védte magabiztosan Dibusz. Aztán jött a rémálom, a 60. percben a semmiből szerzett vezetést a Dinamo Kijev. Egy szabadrúgás után Popov Haratin mellől bólintott a tehetetlen Dibusz Dénes hálójába. Elaludt a zöld – fehér védelem egy pillanatra, ez pedig elég volt az ukránoknak…

A gól után ismét a Ferencváros irányította a játékot, de már csak alig fél óra volt hátra a mérkőzésből. A magyar álomhoz 2 gól kellett volna ekkor. Teltek a percek, a Dinamo pedig magabiztosan őrizte előnyét. Az utolsó negyed órában Haratin helyett Isael lépett pályára, így egy alapvetően védekező játékos helyett egy támadóbb szellemű cserélt helyet, azonban kettő dolgoból még mindig túl kevés volt ekkor. Érkezett a zöld – fehéreknél Mak, Boli és Botka, de a friss játékosok sem tudtak lendületet adni a csapatnak. Az egyéni villanások is hiányoztak, a mai meccsen sem Tokmac, sem Uzuni, vagy Boli sem más Fradi játékos nem tudott villanni, így talán legnagyobb mértékben ennek köszönhetően vereség lett a vége Kijevben, így a Ferencváros búcsúzott a nemzetközi kupaporondtól, a Dinamo Kijev pedig az Európa Ligában folytatja tavasszal.


Hirdetés 

A Ferencváros Kijevben búcsúzott a nemzetközi kupaporondtól (Fotó: MTI)

A Ferencváros az idei évben a nemzetközi porondon legyőzte a svéd bajnok Djurgardens, a skót bajnok Celtic és a horvát bajnok Dinamo Zagreb csapatát, továbbjutott a  norvég bajnok Molde ellen, A BL csoportkörben pedig Európa legjobb csapataival találkozott és ámbár a Dinamo Kijev a látottak alapján nem jobb csapat, a nemzetközi tapasztalat mégis feléjük billentette a mérleg nyelvét.

Eljátszhatunk a gondolattal, hogy mi lett volna, ha Torinoban nincs Morata hosszabításbeli gólja, vagy mi lett volna, ha a hazai Kijev elleni meccs első 60 percében is úgy játszunk, mit az azt követő 30-ban, vagy mi történik, ha Barcelonában nem esünk össze az utolsó fél órában. Igen, alakulhatott volna másként. De a fociban nincs olyan, hogy „mi lett volna, ha”…

Abban bízzunk, hogy nem kell újabb 25 évet várni magyar csapat szereplésére a Bajnokok Ligájában.

A csoport másik mérkőzésén: 

FC Barcelona – Juventus FC 0-3 /Ronaldo 13. (pen),52. (pen), McKennie 20./

A csoport végeredménye:

1. Juventus FC 15 pont

2. FC Barcelona 15 pont

3. Dinamo Kijev 4 pont

4. Ferencváros 1 pont

indexkép: MTI

/p>

Discover more from Reflektoronline

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading