Hirdetés 

Az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján kiderült, hogy jelentősen és több ponton is módosulhat az oltási rend Magyarországon. A kormányfő utasítására pedig megkezdték az újabb utazási szigorítások előkészítését.

A külföldi adatokat, tudományos jelentéseket és híreket folyamatosan vizsgálja az Operatív Törzs. Fontolgatják, hogy például az AstraZeneca vakcinájának második adagját később adják be, mint eddig. Más változtatások is lehetségesek az oltási rendben – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. Az AstraZeneca esetében a közelmúltban több jelentés szerint is hatékonyabbnak bizonyult, ha nem 3, hanem 5-6 héttel az első után adják be a másodikat.


Müller Cecília megerősítette, hogy a stratégia módosításakor azt tartják szem előtt, hogy minél gyorsabban és minél többen kapják meg legalább az első adagot bármelyik vakcinából. Érvelése szerint már látszik, hogy az első adag 40-50 százalékos védettséget ad, mindenképpen lassítja a vírus terjedését és enyhíti a betegség lefolyását, nagyobb az esély a sikeres védekezésre.

Közölte továbbá, hogy csütörtökön 74 400 adag érkezett az AstraZeneca vakcinából, 40 800 adag pedig a Modernából. Megismételve a kormányfő reggeli közlését azt is elmondta, hogy újabb közel félmillió adag Sinopharm-vakcina érkezik márciusban.

Müller Cecília most sem mulasztotta el az alkalmat, hogy az egyéni felelősséget hangsúlyozza és kiemelte:

„Fokozódnak a járványügyi adatok”

„A genetikánk adott, egyetlen védelem a védőoltás”

„Menjenek ki a lakásra a háziorvosok, ha kell”

Újból elmondva a friss reggeli járványügyi adatokat részletesen beszélt a vírusmutánsokról. Beszámolója szerint február 25-ig 418 főnél mutatták ki a többi mutánsnál agresszívebb brit mutánst és 9 főnél a cseh mutánst, s megjelent a dél-afrikai is, eddig egyetlen embernél, aki egy olyan ismerősével érintkezett, aki Zambiából érkezett.

A tisztifőorvos szerint heroikus munkát végeznek az egészségügyi dolgozók, ezért hála jár nekik. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy az új mutánsok fertőzőképesebbek az eredetinél, még jobban kell vigyáznia mindenkinek és szigorúan be kell tartani a járványügyi előírásokat.

A rendőrség szerint pont ez nem történik meg országosan. Kiss Róbert alezredes arról tájékoztatott, hogy az elmúlt 24 órában három házibulit is tartottak a VII. kerületben, ott 55 külföldivel és egy  magyar személlyel szemben intézkedni kellett. Egy Üllői úti sörözőt és egy Zsana településen működő büfét fél évre bezárattak, 130 emberrel szemben eljárást indítottak a maszkviselési szabályok megszegése miatt. A kijárási tilalmat 422-es nem tartották be, összesen 7 főt pedig a kutyasétáltatási előírások megszegése miatt bírságoltak meg, 12 fővel szemben pedig csoportosulás miatt jártak el.

mfor.hu

indexkép: MTI


Hirdetés