Hirdetés 

Kemenesi Gábor, biológus, víruskutató szerint hiába vannak itt a koronavírus vakcinák, mégis nagy gond lehet – elmondja, mi ennek az oka.

Portfolio.hu-n jelent meg a víruskutató elemzése arról, miért nem elég önmagában a koronavírus vakcina, és mit okozhat, ha hagyjuk szabadon terjedni a koronavírust.

A MUTÁCIÓK TERJEDÉSE

Ahogy a koronavírus genetikai állományában eltérés következik be, megjelenik egy mutáns. Nem minden változás ruházza fel új tulajdonságokkal a Covid-19 megbetegedést okozó vírust: a variánsok akkortól válnak veszélyessé, ha az eltérés például gyorsabb terjedést, súlyosabb tüneteket okoz. A brit variánsra leginkább a gyors terjedés, míg a dél-afrikaira és a brazilra az egyes vakcinákkal szembeni nagyobb ellenálló képességéről ismertek.

Az emberek között azok a koronavírus variánsok terjednek a leginkább, amik a legéletképesebbek: minél több emberhez jut el, minél változatosabb helyeken és közegekben terjed, annál több lehetősége van a változásra és az alkalmazkodásra.

A KORONAVÍRUS VAKCINÁK ÖNMAGUKBAN NEM ELEGENDŐEK

Így minél tovább és minél nagyobb mértékben megmarad az emberek közti terjedés, újabb és újabb vizsgálandó variánsok jelennek meg. Vagyis, ha hagyjuk a vírust szabadon terjedni, a koronavírus vakcinák ellen dolgozunk. Kemenesi gy fogalmaz:

“MINDENNÉL JOBBAN SZÜKSÉG VAN AZ ODAFIGYELÉSRE, IRONIKUS MÓDON ÉPPEN AMIKOR SOKAN MÁR BELEFÁRADTAK ÉS AMIKOR MÁR A SZERTEÁGAZÓ KÁROS GAZDASÁGI HATÁSOK IS MEGLÁTSZANAK.”

A romló fegyelem – a maszk elhagyása, a távolságtartási szabályok be nem tartása, nem megfelelő fertőtlenítés -, és a koronavírus vakcina elutasítása komolyan befolyásolhatja a koronavírus mutálódását, és ez által a vakcinák hatékonyságát is.

Egészségkalauz

indexkép: MTI


Hirdetés