Hirdetés 

Tudtad, hogy pár papírból feltárulhat előtted egy adott jármű egész múltja? Az alvázszám és egyéb, a kocsi előéletét taglaló dokumentumok segítségével még vásárlás előtt le tudod kérni a legfontosabb tudnivalókat a kiszemelt autóról.

Ebben nyújt például segítséget a www.carvertical.com/hu weboldal, ahol könnyedén, pár kattintással utánanézhetsz a fontos információknak. Nézzük, miért fontos, hogy ezekkel mindig tisztában legyünk!

Mire figyeljünk?

Amikor használt autó vásárlásra adjuk a fejünket, fontos, hogy valóban átgondolt döntést hozzunk. Bár sokszor találhatunk valóban nagyszerű vételeket, kedvező áron, azért jó, ha résen vagyunk.

Az alvázszám, avagy a VIN ellenőrzése

Az alvázszám egy egyedi azonosító kód, amelynek segítségével többet megtudhatunk az adott jármű előéletéről. Ez az egyik legsarkalatosabb pont a vásárlás esetében, ugyanis ezt a lépést vétek lenne kihagyni. Hiszen ebből a néhány számból megtudhatjuk, hogy például volt-e a kiszemelt autónak balesete, esetleg ellopták korábban, vagy szenvedett-e nagyobb sérülést a múltban. Ez azért is fontos, mert ha ezek az információk nem igazán egyeznek az eladó által elmondottakkal, máris gyanakodhatunk, hogy nem megbízható forrással állunk szemben. Tehát minden vásárlás előtt automatikusan kérjük el az alvázszámot, és nézzünk jól utána a kocsi előtörténetének.

Tulajdonosi dokumentációk

A használt autó vásárlásának másik legfontosabb lépése, hogy alaposan átnézzük a tulajdonosi dokumentációkat, köztük a gépjármű törzskönyvét is. Ezáltal megtudhatod, hogy az eladó valóban jogosult-e az autó eladására, valamint hogy eddig kiknek a tulajdonában volt a jármű. Fontos lépés továbbá, hogy ellenőrizzük, a dokumentum valódi és érvényes-e: a nevek és személyes adatok egyeznek, illetve a pecsétek és aláírások is rendben vannak. Nézzük meg a tulajdonosváltási bejegyzéseket is, hogy ki a jelenlegi tulajdonos, és hogy nem hiányoznak-e korábbi adatok. Ezzel ugyanis elkerülhetjük a jövőben a tulajdonjogi vitát. Ha szeretnéd magad megkímélni ezektől a jogi hercehurcáktól ezeket a lépéseket semmiképpen se hagyd ki.

Nézd meg a műszaki érvényességét!

Minden esetben ellenőrizni kell, hogy az adott autó rendelkezik-e érvényes műszaki vizsgával. Innen tudhatjuk, hogy a jármű állapota biztonságos és megfelel a közúti szabályoknak. Fontos, hogy megnézzük a vizsga lejárati dátumát is, ugyanis ha az közel van, esetleg már le is járt, az utalhat arra, hogy az autónak vannak problémái, hiányosságai, amiket aztán később nekünk kell kijavítani. Illetve nézd át azokat az esetleges problémákat is, amelyeket a vizsga során feljegyeztek. Ha ezek továbbra is fennállnak, súlyosabbak lettek, vagy még több probléma merült fel, akkor jobb, ha átgondoljuk a vételt, ugyanis később súlyos pénzeket fizethetünk a javításokra.

A szervizelési előéletet is ellenőrizd!

Mindenképp kérjük a szervizkönyvet is, ugyanis ez tartalmazza az összes fontos eddigi karbantartási információt, így teljes képet kaphatunk arról, mennyire volt gondozva a jármű. Nézzük meg mindig az időbélyegzőket, pecséteket és egyéb bejegyzéseket is.

carvertical.com/hu

kiemelt kép: carvertical.com/hu

Tóth Gabinak nem kenyere a dicsekvés: „Voltam és vagyok húsz éve, nem csak állami tévés díjaim vannak”

/p>