Hirdetés 

A gyémánt értékelése, a minőség meghatározásához szükséges, mindez pedig összefüggésben van az árképzéssel. Amikor eljegyzési gyűrűt szeretnénk vásárolni, fontos tisztában lennünk az egyes gyémántok közötti különbségekkel.

Ebben a cikkben most részletesen feltárjuk a legfontosabb tudnivalókat a gyémántokról.

A gyémánt minősége

gyémánt gyűrű árát befolyásolja egy osztályozási rendszer, mely a gyémántok minőségét jelöli. Ennek alapja a 4C. A tanúsítványon lévő adatok angol szavak kezdőbetűiből tevődnek össze:

  1. COLOUR: Szín
  2. CLARITY: Tisztaság
  3. CUT: Csiszolás
  4. CARAT: Karát súly

Manapság már megfigyelhető az 5 C is, az angol megfelelője a certificatet, ami a megbízható forrást jelenti.

A gyémánt színe

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a szín milyen fontos szempont a gyémánt minőségét és az árát tekintve. Ugyanis, minél fehérebb, annál magasabb a minősítése. Érdekesség, hogy léteznek színes gyémántok is, ezek azonban ritkának számítanak, és jóval körülményesebb hozzájuk jutni. Természetes színes gyémántok árnyalatai lehetnek például: rózsaszín, kék, lila, zöld, piros és sárga árnyalatok. A mai modern technikai eszközök lehetővé teszik, hogy speciális eljárásokkal hatással legyünk a gyémánt színére. Gyakorlatilag a gyémánt az egyetlen drágakő, ami minden színben előfordulhat. Fontos hangsúlyozni, hogy a szín nagy hatással van a gyémánt értékére. A legértékesebb és legritkább a színtelen, úgynevezett tiszta fehér, illetve átlátszó kövek, vagy „fancy colours” gyémántok. Ezek a gyémántok gyakran csillagászati áron vásárolhatók meg.

Csiszolás

A csiszolásnak van a legnagyobb hatása a gyémánt csillogására. Előfordulhat, hogy egy gyémánt tökéletes színnel és tisztasággal rendelkezik, de a csiszolás értéke nem megfelelő, ez esetben fakónak tűnhet.

A legelterjedtebb csiszolási formák:

  • briliáns (kerek)
  • princess (négyzet)
  • ovális
  • hegyes ovális
  • pendeloque (körte)
  • briolett (csepp)
  • szív forma
  • smaragdcsiszolás (csapott sarkú téglalap)

A gyémánt kémiai és fizikai tulajdonságainak köszönhetően a legkeményebb drágakő. Az ásványok között a fénye, átlátszósága, fénytörése, színszórása a legmagasabb fokú. A gyémántra jellemző, hogy szabályos rendszerben kristályosodik, leggyakoribb formái a hexaéder és az oktaéder.

Tisztaság

A legtöbb gyémántnál előfordul, hogy rendelkezik valamilyen „hibával”, ezt nevezik zárványnak. Minél több zárvány fedezhető fel egy gyémánton, annál kevésbé értékes. Ennek ellenére ez a legkevésbé fontos a 4C-t tekintve, mivel manapság ékszer minőségű kövekben szabad szemmel általában nem láthatóak. Ennek értelmében vásárláskor olyan gyémántot válasszunk, mely szabad szemmel nézve hibátlan. A gyémánt tisztaságát a benne megtalálható idegen eredetű anyagok szerint lehet meghatározni. Ezek a belső hibák, a kristályosodási folyamatok során jönnek létre, és zavarják a kő tisztaságát, átlátszóságát.

Karát

Karát alatt a gyémánt tömegét értjük, 1 karát 0,2 gramm. A gyémántoknál használt karát kifejezést nem ugyanúgy használjuk, mint a nemesfémeknél. A gyémántok ára fél karátonként jelentősen megugrik, így vásárláskor ajánlott 2 karátos helyett 1,9 karátos gyémántot választani, ugyanis az ára jelentősen alacsonyabb. Ne felejtsük el, hogy szempont lehet az ujj mérete is, hiszen a kisebb ujjaknál nagyobbnak fog tűnni a gyémánt.

A gyémánt eljegyzési gyűrű vásárlásakor, mindenképpen ajánlott kikérni a drágakő tanúsítványt, amely segít igazolni a gyémánt minőségét. Fontos, hogy ez nem csak az eladót igazolja, hanem a vásárlót is védi.

Ha nincsen még eljegyzési gyűrű ötleted, látogass el ide:

https://brillancy.hu/

kiemelt kép: Pexels

A net népe rájött, hogy miért válik Tóth Gabi és férje! – fotóval erősítették meg…

/p>

Discover more from Reflektoronline

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading